Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El taller de mestres d’aixa del Consell de Mallorca acull una residència artística

El taller de mestres d’aixa del Consell de Mallorca acull una residència artística

(19/12/2022)

La consellera Ribot: «el taller de mestres d’aixa és a la disposició d’artistes, escoles i tota la ciutadania de Mallorca que vulgui descobrir aquest meravellós ofici d’artesà»

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han visitat l’artista que està fent la seva residència al taller de mestres d’aixa del Consell de Mallorca, Marina Martín. Aquesta residència artística del Centre d’Art i Creació CAC Palma ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, la Comissió Executiva de l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB), l’Ajuntament de Binissalem i el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca.

L’artista Marina Martín ha estat desenvolupant una proposta fotogràfica i audiovisual “Essentia, cos d’assot i mar”, on indaga en les possibles històries contades per la fusta dels vaixells del port, de la Mallorca constructora de vaixells. Du a terme la seva recerca al taller de mestres d’aixa de Son Bonet. L’artista vol oferir la seva visió a través d’una obra que pretén captar el canvi i la permanència que hi ha a la fusta que abandona el tronc i troba la mar.

La consellera Ribot ha donat l'enhorabona a l’artista resident per la seva feina i ha destacat que «el taller de mestres d’aixa és a la disposició d’artistes, escoles i tota la ciutadania de Mallorca que vulgui descobrir aquest meravellós ofici d’artesà. El nostre objectiu és acostar la feina que fan els mestres d’aixa per fomentar i conservar el medi natural i marí i donar a conèixer les embarcacions tradicionals, la seva construcció i la seva història».

El batle de Binissalem, ha explicat que «per part nostra, juntament amb el Casal de Cultura de Can Gelabert, estam molt contents d’haver finançat la residència gràcies a aquest intercanvi entre diferents institucions per donar suport a l’art. L’art al final és un pont com molt ens ha demostrat l’artista amb la feina que ha fet durant aquest mes. És un pont per unir cultures, per unir persones i, crec que coincidim tots en aquesta idea».

Marc Vidal, coordinador de l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB), ha agraït el suport de l’Ajuntament de Palma, l’Ajuntament de Binissalem i el Consell de Mallorca i ha explicat que «és molt important donar visibilitat a l’ofici de mestre d’aixa i crec que també, per una altra banda, l’artista, Marina ha aportat una visió diferent de fora i això enriqueix també els mestres d’aixa».

El CAC Palma és un centre d'art i creació que depèn de la Direcció General d'Arts Visuals de la Regidoria de Cultura i Benestar Social impulsat per l'Ajuntament de Palma, per donar resposta a les necessitats de formació, producció, promoció, interrelació, recerca i professionalització de persones i entitats representatives de tots els àmbits creatius de les arts visuals. L’objectiu del centre és donar suport i orientar els creadors i creadores en els seus projectes durant aproximadament un mes.

L’artista resident, Marina Martín ha detallat que «des d'un primer moment, em va fascinar moltíssim el taller de mestre d'aixa, la llum, l'olor de fusta, la feina, com tracten la fusta i tot el procés que fan els mestres d’aixa per crear un vaixell. Com que jo no podria documentar totes les parts d'aquest procés el que vaig decidir va ser crear jo  el meu propi projecte de les diferents sensacions que he anat tenint, ha estat una experiència increïble».