Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El refugi de Raixa i l’Escola de Margers opten a una subvenció de tres milions d’euros dels fons europeus Next Generation

El refugi de Raixa i l’Escola de Margers opten a una subvenció de tres milions d’euros dels fons europeus Next Generation

(18/05/2023)

El Consell de Mallorca ha presentat un projecte de rehabilitació i conservació de les cases de Raixa

El Consell Executiu del Consell de Mallorca ha aprovat el projecte «Rehabilitació i conservació de la finca pública de Raixa» amb el qual se sol·licita una subvenció per un import de 3.000.000 €, que s’emprarà per rehabilitar les cases de l’amo per convertir-les en un refugi per a senderistes i l’Escola de Margers.

El projecte es presentarà a la convocatòria de subvencions dels Fons Next Generation EU finançats per la Unió Europea. Aquestes ajudes estan destinades a la conservació, manteniment, posada en valor i rehabilitació de béns declarats com a bé d’interès cultural.

L’àmbit d’actuació d’aquesta  sol·licitud se centra en les construccions auxiliars de Raixa, on hi ha el trull, els estables, el magatzem d’oli, les cotxeres i la casa dels amos. L’objectiu del projecte és rehabilitar aquests espais i reconvertir-ne l’ús a refugi senderista i senderistes i  un centre de formació en pedra en sec, respectant, per descomptat, la història pròpia del lloc.

Un altre dels objectius del projecte és millorar l’eficiència energètica i l’estalvi del consum de recursos hídrics i energètics, en particular mitjançant inversió en il·luminació eficient. Es potenciarà la modernització dels sistemes de gestió de residus, abordant-ne la prevenció i la reducció de la generació i la implantació de sistemes de recollida separada dels diferents materials que faciliti preparar-los per ser reutilitzats o reciclats, així com introduir millores en els sistemes de tractament d’aigües grises.

Pel que fa a les actuacions d’aclimatació i d’adaptació al canvi climàtic, es milloraran  els sistemes de reg, la reutilització de recursos hídrics i la selecció òptima d’espècies arbòries i arbustives en funció de les condicions ambientals de l’entorn. També es vol millorar la reducció i la compensació de la petjada de carboni elaborant plans per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Refugi de Raixa i Escola de Margers

El nou refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà ubicat a les cases de l’amo, situades al fons de la clastra de la casa principal. El projecte consisteix en rehabilitar aquest edifici i una zona annexa. La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts. El refugi nou de Raixa serà el tercer més gran en nombre de places, 50, i serà el vuitè refugi de muntanya que entrarà a formar part de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca.

A més del refugi, Raixa acollirà també un centre de formació en el qual s’ubicarà la seu de la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai que donarà l’oportunitat de rebre formació de qualitat a les persones interessades en la tècnica de pedra en sec. Aquest centre contribuirà a donar continuïtat a una tradició considerada per la UNESCO patrimoni mundial immaterial i, sobretot, a omplir el buit actual de professionals qualificats que puguin atendre la demanda creixent de feines de pedra en sec a Balears.

El projecte escollit per al nou refugi de Raixa i l’escola de margers ha sabut adequar-se a l’entorn, respectant el paisatge típic de la serra de Tramuntana. La proposta entén a la perfecció la relació entre el patrimoni, la modernitat i la funcionalitat i se centra en tres estratègies molt concretes: rehabilitar, reconfigurar i reconstruir.

Es rehabilitaran tots els envans i les parets que siguin de baixa qualitat i es netejaran i consolidaran totes les restes de runes, reforçant les estructures que siguin necessàries. Es reconfiguraran tipològicament tots els interiors del conjunt arquitectònic, per mantenir l’estructura original, però alhora pensant en la utilització que tendran els nous espais i responent a les necessitats d’accessibilitat. Finalment, es reconstruiran al màxim les runes de l’edifici que, a partir d’ara, conviuran amb una construcció contemporània nova, amb la idea de respectar i realçar el passat que varen tenir per a la possessió de Raixa.