Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El projecte de restauració del Betlem de la Sang posa en marxa la fase arquitectònica i completa l’equip d’experts que hi fan feina

El projecte de restauració del Betlem de la Sang posa en marxa la fase arquitectònica i completa l’equip d’experts que hi fan feina

(21/12/2015)

Les historiadores i expertes en betlems, Elvira González i Leticia Arbeteta, s’incorporen com a assessores a l’equip del Departament de Patrimoni Històric del Consell que coordina la restauració de la capella del Betlem de Jesús. Patrimoni ha instal·lat a l'església de la Sang un panell informatiu sobre el procès de restauració perquè els fidels al betlem més antic de Mallorca estiguin assabentats de les passes que se segueixen.

Després d’un seguit d’estudis previs –recollida de documentació fotogràfica; documentació planimètrica; estudi climàtic, radiogràfic de les 30 figures del Betlem, estudi de policromies, de sals i humitats-, el projecte de restauració integral de la capella del Betlem de Jesús a l’església de la Sang ja ha iniciat la seva fase arquitectònica. “El projecte cada vegada té més força”, indica la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “hem recollit tot el que s’ha fet des de fa uns anys i per a nosaltres representa la primera passa de la feina que volem dur a terme sobre patrimoni immaterial”. Per això, l’equip de tècnics del Consell es reforça amb l’assessorament de dues especialistes: Elvira González i Leticia Arbeteta. Totes dues treballaran amb l’equip coordinat per Catalina Andreu, responsable de Gestió i Catalogació de Béns Mobles del Consell, la restauradora Isabel Adrover i l’arquitecte Carles Moranta, a més dels membres de la brigada de Patrimoni.

 

A nivell arquitectònic les tasques més importants tenen a veure amb fer front a l’elevada concentració de sals i humitats de la capella, alhora que està previst millorar el forjat de l’estructura i reforçar la cova de fusta. “És una feina lenta”, apunta Catalina Andreu, “parlam del Betlem més antic de Mallorca, que fa 170 anys que és a l’església de la Sang, però aquesta no és la seva ubicació original i això condiciona el procès de restauració”. Andreu ha coincidit amb el rector de l’església de la Sang, Lluc Riera, en el gran valor artístic del betlem que “ha tengut una influència decisiva en la iconografia de molts altres betlems de Mallorca, que el varen imitar, ja sigui el de Sant Bonaventura a Llucmajor, el Betlem de Campos, el de Petra…que varen anar incorporant la cova, els àngels músics, estalactites i xots a la part superior”.

 

El Betlem de Jesús procedeix del desaparegut convent franciscà de Jesús extramurs (Palma) del qual rep el nom. L’any 1843 fou traslladat a l’actual capella de l’església de l’Anunciació (la Sang). Es tracta del betlem més antic del que tenim notícia a les Balears i possiblement sigui el betlem en ús més antic de l’àmbit cristià. Les figures de la Marededéu i Sant Josep daten del 1480 i els sis àngels músics, seguramente un poc posteriors, també es consideren obrats el segle XV. De procedència seguramente italiana, aquestes figures es vinculen al taller de Pietro i Giovanni Alamanno, actius a Nàpols per aqueixes dates. Fou declarat Bé d’Interès Cultural l’any 2003.

 

El projecte de restauració de la capella del Betlem de Jesús està promoguda pel Consell de Mallorca a través de la col·laboració entre el Departament de Modernització i Funció Pública i el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. A més, hi col·labora el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports a través de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE).