Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El president Miquel Ensenyat rep dues representants de l’Orde de Sant Jeroni

El president Miquel Ensenyat rep dues representants de l’Orde de Sant Jeroni

(28/07/2016)

La trobada ha servit per presentar la tasca realitzada pel restaurador Pere Terrassa de catalogació dels elements més importants del Monestir de Santa Elisabet, de Palma

El president del Consell de Mallorca Miquel Ensenyat ha rebut Sor Natividad Sanz, Vicària general de la Fundació Jerònima de Santa Paula; Sor María Victoria Román, secretària federal de la Fundació; Pere Terrassa, tècnic restaurador; i Pilar Rosselló, assessora jurídica de la Federació i del Monestir de Santa Elisabet.

 

Les dues representants de l’Orde de Sant Jeroni s’han traslladat a Mallorca des dels Monestirs jerònims de Nuestra Señora de los Remedios (Yunquera de Henares, Guadalajara) i Nuestra Señora de los Ángeles (Constantina, Sevilla) per a visitar les comunitats jerònimes de Santa Elisabet (Palma) i Santa Bartomeu (Inca) i per a presentar al president del Consell de Mallorca la documentació tècnica redactada pel tècnic restaurador Pere Terrassa Rigo.

 

Aquesta documentació comprèn el pla de trasllat dels quadres de Santa Elisabet de Palma a Sant Bartomeu d’Inca. Segons ha declarat Pere Terrassa “tot és a punt pel trasllat, i el Consell de Mallorca ha facilitat unes estructures metàl·liques per a penjar-hi degudament els quadres a Inca”. Tot de conformitat amb les prescripcions segon ha afirmat tècnic restaurador.

 

També s’ha presentat el treball de catalogació i fitxes de cadascun dels quadres que seran traslladats a Inca i que formen part del conjunt BIC que és el monestir de Santa Elisabet. Els treballs addicionals de catalogació comprenen un total de 3 inventaris d’escultura i pintura, de frontals d’altar i d’ornaments litúrgics i de sagristia.

 

 Iguament, ha estat motiu de la reunió amb el president Ensenyat  tractar el pla proposat per l’entitat AMADIP ESMENT relatiu a la gestió del Monestir de Santa Elisabet, que a més d’adaptar-se plenament a allò que contempla el Plan Nacional de Monasterios, “és 100% evangèlic, i s’enquadra perfectament en la recent doctrina del Papa Francesc, de posada al servei dels qui són més desfavorits, dels béns de l’Església Catòlica” segons ha declarat l’advocada Pilar Rosselló.

 

Aquest plantejament és ben vist per l’Orde de Sant Jeroni, motiu pel qual es considera que ha d’ésser objecte d’estudi, previ al seu trasllat a la Santa Seu per al seu vist-i-plau. La proposta d’Amadip, segons les portaveus de l'Orde, té un gran atractiu, doncs implica:

  • La restauració i assegurament de la integritat de l’edifici.
  • La possibilitat del retorn de la comunitat jerònima (que hagueren de traslladar-se a Inca pel mal estat d’habitabilitat en el 2014).
  • La reobertura de l’església de St. Jeroni al culte.
  • La gestió dels espais de l’hort, dedicats a l’agricultura ecològica.
  • Pla de musealització d’alguns espais del convent per a visita de les importants col·leccions, i adequació d’un espai per reserva de les diverses i valuoses col·leccions.
  • L’establiment d’un hospederia, cafeteria, restaurant i botiga de productes relacionats amb St. Jeroni i de la terra de Mallorca.

Tot seria gestionat amb la participació de persones amb discapacitat

 

Tal i com han assegurat les representants de les jerònimes, aquest pla seria consorciat amb les diverses administracions i entitats competents i l’Ordre de Sant Jeroni per tal d’elaborar un Pla Director  previ a l’acció, que es podria contemplar en diverses fases. Segons han declarat, l’acció de les monges Jerònimes ha estat determinant en comunicar tant al Ministeri de Cultura (Instituto del Patrimonio Cultural de España). A més, el president del Consell ha rebut de manera positiva la proposta per Santa Elisabet d’AMADIP ESMENT perquè “suposaria implicar l’orde en la societat des d’un caire públic i privat”.

 

 

Les dues representants que de les religioses que s’han traslladat a  Mallorca ho fan en nom de la Fundació Jerònima de Santa Paula. Aquest és la unió jurídica superior de tots els monestirs de monges de l’Orde de St. Jeroni, de vida contemplativa i monàstica i fou erigida per Decret, donat a Roma el de 16 de desembre de 1988. És un ens superior, que comprèn federats tots els monestirs jerònims femenins del món. La seva finalitat és la de mantenir i impulsar mitjançant la mútua unió i col·laboració espiritual i material, l’observància de les religioses jerònimes. Des del primer moment, la Federació Jerònima de Santa Paula té un paper primordial de decisió i recolzament a la comunitat jerònima de Santa Elisabet de Palma, atesa al seva especial situació.