Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El president Miquel Ensenyat assisteix a l'entrega dels Premis del Turisme 2016

El president Miquel Ensenyat assisteix a l'entrega dels Premis del Turisme 2016

(26/09/2016)

Durant l'acte, celebrat al Museu Es Baluard de Palma i emmarcat dins la "Nit del Turisme", s'ha premiat, entre d'altres, el col·lectiu "Las Kellys", com a representants de les cambreres de pis, pel seu treball, esforç i a la dedicació professional en turisme.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, juntament amb el conseller d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, han assistit avui vespre a l'acte d'entrega dels Premis del Turisme 2016, uns guardons concedits per la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern, a través de l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB).

 

Entre les més de 60 propostes que es varen presentar fins al 23 d'agost, el jurat –conformat per una vintena de representants de diferents administracions públiques, patronals i d'associacions de la societat civil– havia triat, per unanimitat, un total de nou persones, empreses i institucions que avui han rebut els premis de la mà del conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, així com de la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i del director-gerent de l'Agència de Turisme de les Illes Balears, Pere Muñoz.

 

El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ha felicitat en el seu discurs a les persones i entitats que han excel·lit en l’àmbit de la recerca i la innovació, la responsabilitat social, la sostenibilitat, el compromís, la professionalitat, el rigor i la constància, "persones i entitats que han sabut combinar una activitat econòmica, el turisme, amb un compromís social: el del treball per millorar la nostra competitivitat, la nostra sostenibilitat i els nostres serveis, i per generar prosperitat compartida."

 

Però en primer lloc, ha volgut destacar els motius pels quals els mallorquins, menorquins, eivissencs o formenterers poden ser orgullosos: "Hem estat i som terra d’acollida, terra integradora, que som capaços d’atreure persones d’arreu del món que admiren uns elements naturals i patrimonials que ens fan únics i unes infraestructures que ens converteixen en capdavanters. Tenim uns paisatges extraordinaris, ben coneguts arreu del món. Ara, la nostra gran aposta és mostrar unes altres illes Balears encara desconegudes, unes illes que després de l’estiu es transformen en tradició i autenticitat i que durant l’hivern i la primavera es doten d’una atractivitat que, combinada amb unes òptimes condicions climàtiques, ens converteixen en un indret únic."

 

El principal actiu de les illes, ha dit a continuació, és "la gent que pateix però també sap fer festa, la gent que a pesar de les dificultats empeny, la gent que en aquests anys de crisi ha vist com les seves il·lusions i projectes s’esvaïen però no han abandonat la lluita, la gent que dóna servei i acull, la gent que allarga la mà, la gent que emprèn, la gent que crea coneixement, la que imagina i treballa per un futur millor, la gent que es preocupa pel futur i proposa fórmules de millora, que inverteix temps i doblers. A tots, de tot cor, en nom del Govern de les Illes Balears, vos vull donar les gràcies."

 

Així, els guanyadors de la categoria «coneixement i recerca aplicada al turisme» són les dues empreses Meteoclim i Socialvane. Mentre el spin-off universitària Meteoclim desenvolupa des del seu al ParcBit a Palma solucions específiques de meteorologia i canvi climàtic per a la planificació del sector turístic, l'empresa menorquina Socialvane es dedica a convertir volums massius de dades socials en intel·ligència de negoci útil per a les empreses.

 

Els guardons a la «millor iniciativa de turisme sostenible» els ha rebut, per una banda, el Robinson Club Cala Serena pel seu projecte «Procés 3 en 1», amb el qual utilitzen aigua de la mar per a climatitzar les seves habitacions, per donar de beure a clients i empleats i per omplir les seves piscines. Per l'altra banda, també es guardonarà el Consell Insular de Formentera per la seva iniciativa «Recuperació del camp a Formentera». Aquesta iniciativa consisteix en la creació d’un fons de terres i en donar suport als treballs que fomenten la recuperació del paisatge i el sector agrícola i ramader de Formentera, que ajuda a garantir preservar la cultura, els costums i la identitat local.

 

En tercer lloc, el premi a la «millor iniciativa de responsabilitat social» ha recaigut en la fundació Handisport, entitat sense ànim de lucre dedicada des de l’any 2007 a la promoció de Mallorca com a destinació turística accessible a través de l’organització d’activitats lúdico-esportives, convertint l'accessibilitat en un dels motius en la decisió d’elegir Mallorca com a destinació de vacances per part dels turistes amb discapacitat i els seus familiars.

 

Pel que fa al guardó «al treball, a l’esforç i a la dedicació professional en turisme», ha estat concedit al col·lectiu «Las Kellys», com a representants de les cambreres de pis, i a Ernesto Fajarnés. Les cambreres de pis són un col·lectiu laboral de vital importància dins la indústria turística de les Illes Balears, que ha patit en duresa la precarització de la seva feina, fruit de la crisi econòmica i les reformes laborals dels darrers anys. Gràcies a elles i a la seva feina i la seva professionalitat anònima, els visitants dels nostres establiments turístics s’han duit la millor de les impressions, contribuint de manera clara a la qualitat de la nostra oferta turística.

 

Al seu torn, Ernesto Fajarnés té una llarga trajectòria com a professional del món del turisme però destaca per ser un dels cofundadors de la primera escola de turisme d’Eivissa, fundada fa 50 anys, escola que a dia d’avui és l’actual Escola Universitària de Turisme del Consell Insular d’Eivissa, adscrita a la Universitat de les Illes Balears. També destaca la seva feina com a director d’hotel (el primer hotel de 5 estrelles que hi va haver a l’illa d’Eivissa) i també des de la vessant com a gerent del Foment de l’Illa d’ Eivissa.

 

Finalment, el premi «a l’experiència turística» ha anat a parar al Ferrocarril de Sóller i a Las Dalias. Al llarg dels més de 100 anys del recorregut del Tren de Sóller per la Serra de Tramuntana ha passat de ser un important transport de comunicació i exportació cap a l’exterior a un emblema del turisme a Mallorca. Pel que fa a Las Dalias, des que va obrir, l’any 1954, va ser la sala de ball per excel·lència per als eivissencs. Amb l’arribada del turisme, va començar a oferir espectacles per als visitants, i amb l’eclosió del moviment hippy va acollir «jam sessions» i esdeveniments en què han anat participant artistes de renom mundial. Els últims anys han portat esdeveniments periòdics com el Namasté, festa amb esperit Hippy, esdeveniments Tràngol, exhibicions d'art i fins i tot un nou Mercat ambulant nocturn.

 

Els guardons, de caràcter honorífic, s'han lliurat en el marc de la «Nit del Turisme» que ha tingut lloc al Museu Es Baluard a Palma. L'objectiu és difondre, reconèixer i incentivar les bones pràctiques del sector en matèria de sostenibilitat, de responsabilitat social corporativa, d'innovació i recerca, d'incentivació a la creació de noves experiències, i en reconeixement als qui venen desenvolupant una labor destacada, a l'esforç i dedicació en favor del turisme al nostre país. Els premis volen contribuir a reforçar la competitivitat, l'emprenedoria, i la capacitat d'atracció de les Illes Balears com a destinació turística, en el marc d’una transició cap a un model basat en la qualitat i en la sostenibilitat.