Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El pregó de Setmana Santa de Blai Bonet torna a Santanyí, trenta-set anys després

El pregó de Setmana Santa de Blai Bonet torna a Santanyí, trenta-set anys després

(31/03/2017)

El Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet, de la Fundació Casa Museu del Consell de Mallorca, recupera per primera vegada aquest diumenge, 2 d’abril, el “Pregó de Setmana Santa 80” que va escriure i va llegir el propi Blai Bonet a l’església de Santanyí dins els actes de la Pàsqua de 1980. La lectura dramatitzada anirà a càrrec de l’actor Toni Gomila i se celebrarà a les 20 hores, a l’Església del Roser de Santanyí.

L’any 2017 se compleixen 20 anys de la mort de l’escriptor Blai Bonet. I amb aquest motiu, el Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet s’ha proposat intensificar la seva activitat per fer més present i viva que mai la paraula llegada per l’autor.

 

Amb aquesta finalitat, la Fundació Casa Museu del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell recupera per primera vegada el pregó que Blai Bonet va escriure i va llegir l’any 1980, amb una lectura dramatitzada per l’actor i escriptor Toni Gomila.

 

L’acte tindrà lloc aquest diumenge, 2 d’abril, a les 20 hores, a l’Església del Roser de Santanyí, una petita església de repoblament que constitueix un espai simbòlic idoni per tornar a fer viure el text.

 

El text ofereix una relectura dels fets narrats en l’Evangeli, a través de la singular perspectiva que caracteritza l’autor. Una relectura que planteja interrogants a l’habitual narració dels fets i dóna sentit als fets de la Setmana Santa tot revisant-ne els fets històrics, els plantejaments teològics i els dilemes humans que Bonet exposa.

 

En el text, Jerusalem és “una ciutat més o manco de les mides de Santanyí”. Allà es presenta com a “home de la paraula” per explicar què és la Setmana de Pasqua i tots els rituals de què es compon: l’autor parla “per entendre i veure, net i clar com un tassó d’aigua clara, tots els fets que varen passar en aquesta setmana”. Amb llenguatge ric i popular va entrellaçant les geografies de Santanyí i Jerusalem: Jesús entra a Santanyí per la Porta Murada o va a l’hort del Getsemaní, que és a Son Morlà… Els diàlegs de Jesús amb el Sant Pare, o la crucifixió amb partits polítics, policies i lleis antiterroristes fan d’aquest un text radicalmente viu, tres dècades després de la seva creació, imprescindible per a una comprensió actual de la que és una de les històries més conegudes del món occidental.