Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma ha nomenat Josep Ramon Cerdà director

El Patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma ha nomenat Josep Ramon Cerdà director

(08/08/2019)

La proposta del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha tingut el suport de la majoria dels membres del Patronat

El Patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma ha quedat constituït avui matí en una sessió que ha tingut lloc a Palau Reial i ha elegit Josep Ramon Cerdà com a director del Teatre Principal, per 5 vots a favor, 2 en contra i 1 abstenció. Proposà el nom de Cerdà, la vicepresidenta del Consell i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets.

Bel Busquets s'ha mostrat satisfeta de tenir nou director del Teatre Principal perquè «així la vida que va recobrar el Principal el 2016 seguirà» i ha afegit que «vistes les circumstàncies no ens podíem permetre cap pausa». Així, la consellera ha defensat Cerdà com a «la millor persona per dirigir el Teatre Principal perquè coneix el sector de les arts escèniques, té experiència en gestió i també ha ocupat càrrecs públics, per la qual cosa el món de l'Administració pública li és proper».

Així mateix, Busquets també ha recordat que la fórmula de la designació directa d'una direcció està prevista als estatuts del Patronat i que s'ha fet servir per garantir que la bona feina dels anteriors gestors no quedàs paralitzada uns mesos. Quan va assumir el càrrec de consellera es va trobar que el contracte del director del Principal havia acabat de manera abrupta i que no hi havia ja possibilitat d'allargar-lo. «En cas d'haver convocat un concurs públic ens hauríem trobat mig any més sense direcció», ha explicat Busquets.

A més, ha afegit que «per evitar que el 2023 ens puguem trobar amb aquesta mateixa situació, hem previst que el contracte de Josep Ramon Cerdà duri 3 mesos més que el mandat, per facilitar la transició a una possible nova direcció». En aquest sentit, en la reunió del Patronat s'ha plantejat revisar els estatuts per fer que el sector tengui línia directa.

Josep Ramon Cerdà per part seva ha volgut explicar les línies que marcaran les accions del Teatre Principal i ha fet públic el seu compromís de fer feina perquè «la millora del prestigi que s'ha fet durant els darrers anys tengui continuïtat».

Cerdà ha assegurat que, com que part de la programació del tercer trimestre ja està tancada, té marge per redactar un pla director i recollir opinions dels sectors implicats. Diu que «oferir programació és només una de les funcions d'un teatre públic» i que ell com a fita primordial es compromet a donar continuïtat a la qualitat i a la varietat per oferir els millors espectacles possibles.

Josep Ramon Cerdà va exercir de delegat d'Arts escèniques del Govern de les Illes Balears entre 2007 i 2011 i de director de l'Institut d'Estudis Baleàrics entre el 2015 i el 2017. Entre els anys 2010 i 2011 va ser, en representació de les Illes, membre del Consell Estatal de les Arts Escèniques i de la Música de l'INAEM, i entre 2013 i 2015, coordinador del festival de teatre Jardí desolat.

Així mateix, com autor teatral és un gran coneixedor del món de l'escena de Mallorca. És fundador i membre de diverses entitats de dramaturgs com ara l'Associació d'Actors i Actrius de les Illes Balears (AAAPIB) i de l'Associació de Dramaturgs de les Illes Balears.

 

En el nou Patronat del Teatre Principal de Palma

Després de la reunió d'avui, la configuració del Patronat és la següent:

Ocupa la presidència Catalina Cladera, presidenta del Consell de Mallorca, i la vicepresidència, Bel Busquets, vicepresidenta i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística.

Formaran part del Patronat com a vocals, en representació dels grups polítics del Consell de Mallorca: Jaume Tortella (grup socialista), Catalina Cirer (grup del Partit Popular), Guillem Balboa (grup Més per Mallorca), Magdalena Gelabert (grup Podem Mallorca), Francisca Mora (grup El Pi), Beatriz Camiña (grup Ciudadanos) i Maria Cristina Macías (grup Vox).

En representació del Govern de les Illes Balears hi ha assistit la delegada de Cultura de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, Catalina Solivellas.