Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Museu de Mallorca inaugura la renovació de l’exposició dedicada als segles XIX i XX

El Museu de Mallorca inaugura la renovació de l’exposició dedicada als segles XIX i XX

(23/09/2021)

A més, incorpora un espai de numismàtica amb monedes d’època andalusina del fons de CaixaBank, del Museu i del Consell de Mallorca

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, han presentat la remodelació de l’exposició de les sales dedicades als segles XIX i XX, acompanyades d’Antoni Serra, director Comercial de Xarxa de CaixaBank Balears, entitat que ha cedit part del seu fons al Museu de Mallorca perquè hi pugui ser exposada. La inauguració serà demà, divendres 24 de setembre a les 18 hores.

Així, a la tercera planta del Museu de Mallorca es mostraran a partir demà els 53 quadres que ha cedit CaixaBank, a més d’algunes obres del Museu de Mallorca que ja s’hi exposaven. Així mateix, a partir de demà també s’exposaran a la primera planta del centre, vuit monedes andalusines (dirhams) propietat de CaixaBank que també ha cedit al Museu de forma temporal i que es mostren juntament amb dues monedes de la mateixa època que va adquirir el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística l’any passat, i un diner de plata de Pere de Portugal, comprat pel Govern de les Illes Balears fa uns anys. 

Durant la presentació, Busquets, ha agraït a CaixaBank que hagi decidit dipositar al Museu de Mallorca part del seu fons pictòric perquè «es vetllarà per la seva conservació i també es posarà a disposició de la gent de Mallorca i dels visitants perquè gaudeixin de l’art». 

Busquets ha expressat el desig que aquesta exposició renovada sigui un incentiu per als visitants potencials del Museu de Mallorca i ha explicat que «durant aquest mes d’agost, el darrer més que tenim dades, l'augment respecte de 2020 ha estat d'un 148,93 %, i per comparació amb el 2019 (el darrer abans de la pandèmia), enguany l'increment ha estat del 43,04 %». Així, Busquets ha considerat que hi ha ganes de cultura entre la població i que el Museu de Mallorca té ganes de renovar-se per mantenir la tendència a l’alça de visitants. 

Tant Busquets com Salvà han destacat que l'arribada d'aquesta cessió al Museu de Mallorca ha comportat un canvi i una millora en el discurs expositiu de l'art entre final del segle XIX  i començament del XX. Les teles, signades pels principals artistes que varen treballar en aquells moments, són un testimoni cultural únic i representatiu de la nostra cultura artística. Els Anchermann, Bauzà, O'Neille, Ribas, Muntaner, Gelabert, Cerdà i altres artistes d'aquí, juntament amb l'obra dels catalans Rusiñol, Mir, Meifrén, Junyer, i els d'altres països establerts a l'illa, com Bernareggi, Gittes, Cittadini, ha permès renovar i ampliar l'exposició permanent de la tercera planta del museu. 

A més, han subratllat que «gràcies a la cessió de CaixaBank, el Museu de Mallorca exposa per primera vegada una obra d’una dona artista: Pilar Montaner».
La directora del Museu ha explicat que «hem disposat l'obra en tres àmbits temàtics, amb les obres més representatives dels principals estils i corrents artístics de moda. El primer és dedicat al paisatge realista; el segon, als estils artístics de final del segle XIX i el tercer, al modernisme, el noucentisme i l'avantguarda.

Cessió de CaixaBank

El director Comercial de Xarxa de CaixaBank Balears, Antoni Serra, ha remarcat la satisfacció de l’entitat pel fet que les obres d’art del seu fons privat estiguin a l’abast de la població mallorquina i també dels visitants de la nostra illa. El fons pictòric de CaixaBank és un conjunt artístic únic tant per la quantitat com per la qualitat de les peces. Per aquest motiu, el Consell de Mallorca va declarar la col•lecció bé d'interès cultural, entre els anys 2016 i 2018. Una col•lecció feta per reconèixer i posar èmfasi en l'obra efectuada per artistes de les illes, especialment Mallorca, o per artistes hi estan vinculats. També cal destacar el valor de la col•lecció de numismàtica, entre la qual es pot destacar les monedes emeses a la seca de Mallorca. Les vuit monedes cedides són dírhams d'època andalusina, emesos a la seca de Madina Mayurka i datats entre els XI i XII o V i el VI de l'Hègira, les quals completaran els fons de numismàtica que es conserva al museu.