Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Grup de Rescat de Muntanya fa una jornada de formació conjunta

El Grup de Rescat de Muntanya fa una jornada de formació conjunta

(28/03/2022)

L’objectiu de les pràctiques de l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca és potenciar el treball en equip i millorar les competències en tècniques de salvament.

El Grup de Rescat de Muntanya, col•lectiu especialitzat del Servei dels Bombers de Mallorca, ha fet avui una jornada de formació conjunta al Port de Sóller. Es tracta d’una de les vuit maniobres formatives que fa l’equip cada any i tenen com a objectiu promoure i potenciar el treball en equip de forma coordinada i col•laborativa, a més de millorar les competències professionals en les tècniques i procediments de rescat. A les pràctiques, també hi ha participat el Servei d’Atenció Mèdica Urgent (SAMU 061).

El Servei de Bombers de Mallorca ha apostat enguany perquè una de les vuit maniobres anuals sigui conjunta. D’aquesta manera es pot reunir al Grup de Rescat de Muntanya sencer i potenciar el treball en equip. Els exercicis que s’han fet a la jornada han estat pensats i dissenyats pels caporals del Grup de Rescat de Muntanya, donant resposta a les inquietuds dels membres del grup. Durant la pràctica, s’han posat en comú els procediments i protocols de treball estandarditzats per donar una resposta integral i cooperativa a les víctimes d’accidents a la muntanya. 

El conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, que ha assistit a la jornada, considera que aquest tipus de pràctiques «són essencials per a la formació de l’equip i per estar al dia i millorar els procediments d’actuació. El Servei dels Bombers de Mallorca i el Grup de Rescat de Muntanya són un referent en situacions de rescat i no deixen de formar-se mai».

El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca està format per quaranta efectius, repartits entre el parc de Sóller, on hi ha vuit caporals i setze bombers, i el parc d’Inca, que disposa de setze bombers. Des de l’inici d’any i fins al 20 de març el grup especialitzat ha participat en 50 rescats.

El conseller Colom també ha destacat «el compromís del Consell de Mallorca amb un servei essencial, com és el que ofereixen els bombers i bomberes de Mallorca, que queda palès amb la convocatòria d’oposicions, que és a punt de finalitzar, de 32 places noves, el nombre més elevat dels darrers 15 anys». Un compromís que, ha recordat Colom, també «es veu reflectit en la inversió en infraestructures noves i en equipaments millors, com són la reforma integral del parc de Manacor, el nou parc de Santanyí i la reagrupació del Servei en la futura prefectura de Marratxí, així com la modernització continuada del parc mòbil que incorpora, per al 2022, vehicles més eficients i tecnològics».

Durant la jornada d’avui s’han fet cinc exercicis:

  • Extracció d’un ferit en llitera superant un angle de 90o. Treballar amb aquest angle d’inclinació comporta una dificultat afegida, ja que la llitera té tendència a girar sobre l’eix longitudinal. Per solucionar-ho, es fa servir una tècnica concreta amb l’ajuda de dos bombers que l’aguanten.
  • Rescat d’un precipitat amb vehicle i bípode. Es tracta d’una simulació d’una maniobra de salvament i rescat d’un pescador que ha caigut d’una zona de pesca. Es treballa amb una eina de rescat bípode.
  • Trasllat amb llitera Kong Lecco per un terreny inestable i amb pendent fort. La llitera Kong Lecco és la que més s’utilitza en els rescats, i s’ha practicat la maniobra de trasllat amb dos rescatadors, simulant el descens i l’ascens per un terreny inestable i amb molt pendent.
  • Auxili en un accident d’escalada. S’ha simulat un accident en què dos escaladors cauen de gran altura i queden inconscients. A l’exercici s’ha practicat les tècniques d’escalada i la valoració clínica i assistència als ferits.
  • Estabilització d’un accidentat. Hi ha hagut una explicació teòrica, seguida de dos casos pràctics, del procés per estabilitzar un politraumatisme segons el sistema d’actuació ‘ABCDE’, per millorar el tractament sanitari en el lloc de l’accident. En aquest exercici, hi ha participat el Servei d’Atenció Mèdica Urgent (SAMU 061).