Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Departament de Territori engega un procés participatiu per recuperar les finqués de Banyalbufar i la seva producció agrícola

El Departament de Territori engega un procés participatiu per recuperar les finqués de Banyalbufar i la seva producció agrícola

(02/08/2021)

S’està treballant per crear una xarxa per comercialitzar el producte local i posar en valor el segell de la serra de Tramuntana.

El director insular de Territori, Miquel Vadell, i el batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà, han pres part a un taller participatiu a Banyalbufar sobre el Desenvolupament econòmic i de l’agricultura del municipi de la serra de Tramuntana. L’objectiu és recuperar el motor econòmic que era l’agricultura a la Serra i tornar a posar en valor els seus productes.

Segons el Sistema d’indicadors de la serra de Tramuntana, recentment presentats pel Consell de Mallorca, Banyalbufar és dels municipi de la Serra que perd més població i que, a la vegada, ha anat deixant de banda el sector primari. Per això el Departament de Territori ha volgut tirar endavant aquest procés participatiu per intentar revertir aquesta situació i que el municipi no depengui tant del turisme.

Per una banda, s’han identificat finques en desús amb potencial per a ser rehabilitades, i s’han definit els criteris per dur-ho terme. S’ha proposat un sistema de finançament per a la rehabilitació de finques i la seva explotació agrària.

A la vegada, s’ha plantejat un sistema de beques per a pagesos o pageses que vulguin treballar a rehabilitar les finques. L’objectiu es generar un increment de la producció de productes locals i la seva respectiva comercialització. 

Per assegurar la sortida comercial d’aquests productes es volen crear sinergies amb els establiments comercials, associacions i el sector de la restauració del municipi; s’han identificat els canals de distribució de proximitat, i s’ha planificat una estratègia de promoció i màrqueting del producte local, posant en valor la identitat local i el segell de la serra de Tramuntana.

El director insular de Territori, Miquel Vadell, considera que «la sostenibilitat del paisatge de la serra de Tramuntana està estretament relacionada amb el manteniment de la infraestructura i el seu sistema hidràulic. Per això, la comercialització dels productes obtinguts és vital perquè la cura i el manteniment de les finques obtingui els resultats esperats». A més, assegura que «és primordial protegir una paratge com el de Banyalbufar, un dels exemples més clars del paradigma del paisatge de la serra de Tramuntana Patrimoni Mundial de la UNESCO». 

Demà es farà un taller similar a Estellencs que també tractarà del Desenvolupament econòmic i de l’agricultura, però també del nou pal urbanístic del municipi de la Serra.