Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Cor del Teatre Principal celebra el 35 aniversari amb la Cantata del Rei en Jaume I

El Cor del Teatre Principal celebra el 35 aniversari amb la Cantata del Rei en Jaume I

(05/12/2018)

La peça d’Antoni Parera Fons, amb lletra de Guillem Frontera, s’interpretarà el 5 de desembre amb l’Orquestra Simfònica

El Cor del Teatre Principal de Palma celebrarà els primers 35 anys d’existència amb la Cantata del Rei en Jaume I, una obra original d’Antoni Parera Fons amb lletra de Guillem Frontera, en un concert que tindrà lloc a la Sala Gran el dimecres 5 de desembre.

En aquest concert, hi intervindrà també l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que ha unit forces amb el Teatre Principal de Palma, el Cor Infantil del TP, i els solistes Àngel Òdena, Antoni Aragón, Pablo López, Tomeu Bibiloni, José Manuel Sánchez, Jorge Tello, Miquel Campaner, Maia Planas, Marta Valero i les veus de Lluís Maicas i Miquel Mestre.

Aquest concert és l’acte central d’un seguit d’actes amb els quals el Cor del Teatre Principal ha celebrat el 35 aniversari. Entre aquests actes, cal destacar la gira nadalenca que el Cor va realitzar fa un any i que el va portar a actuar a l’Auditori d’Alcúdia, l’església de Sant Domingo d’Inca i a l’Auditori de Porreres. Enguany, es repetirà la gira i el Cor del TP actuarà a l’Auditori de Peguera el 22 de desembre, a l’església del Convent de Pollença el 29 de desembre i al Teatre d’Artà el 4 de gener.

La Cantata del Rei en Jaume I tornarà a sentir-se sobre un escenari 10 anys després de la seva estrena, quan el 2008 amb motiu del 800 aniversari del naixement del rei Jaume I el Consell de Mallorca encarregà aquesta peça als seus autors. El 12 de setembre d’aquell any s’interpretà també al Teatre Principal.

Durant la presentació del concert, Carlos Forteza, director del Teatre Principal, ha justificat així la selecció de la Cantata per celebrar el 25 aniversari del Cor: “volem reivindicar el paper del Cor en l’estrena de peces d’autors mallorquins i, al mateix temps, volem visibilitzar les capacitats del Cor, la seva maduresa davant una composició amb dificultats tècniques i corals”.

Forteza ha recordat que el Cor del Teatre Principal “és una part fonamental en l’oferta lírica de la nostra programació”.

El conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, ha destacat les virtuts del Cor del Teatre Principal i posat especial èmfasi en recordar les gires que la formació realitza fora de la històrica sala de Ciutat amb la intenció d’apropar-se a la ciutadania i a tots els municipis de Mallorca.

Per part seva, Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears ha recordat l’estreta vinculació entre l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i el Teatre Principal.

El director del Cor del Teatre Principal, Pere Víctor Rado, s’ha referit al concert com “gairebé una estrena donat el temps que fa que no s’interpretava i que és una cantata exigeix un esforç i un aprenentatge, donat que el Cor està més habitual a cantar òpera i sarsuela.

“És una música plena de contrastos, que descriu molt bé cada moment. Te trasllada a una època medieval però amb plantejaments harmònics contemporanis”, ha afegit Rado.

Els autors de la Cantata, Antoni Parera Fons i Guillem Frontera, ha recordat la llibertat amb la qual van poder treballar quan el Consell de Mallorca els hi encarregà la peça. I el propi compositor ha reconegut la complexitat de la Cantata, especialment per al Cor “que mai està quiet, encara que no es mogui es mou internament, que fins i tot parla quan està en silenci”.

La Cantata del Rei en Jaume I narra la conquesta de Mallorca als musulmans el 1229 però també “narra l’extermini de la població conquerida”, en paraules de Frontera.

¿¿¿¿¿¿¿