Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell presenta la primera Petita guia de les aus urbanes de Mallorca per impulsar el turisme ornitològic a l’illa

El Consell presenta la primera Petita guia de les aus urbanes de Mallorca per impulsar el turisme ornitològic a l’illa

(03/01/2019)

El Departament d'Economia del Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Turisme, ha presentat aquest divendres la publicació de la primera Petita guia de les aus urbanes de Mallorca, per impulsar l'illa com a destinació de turisme de natura i, especialment, de turisme ornitològic. A més d'aquest llibre, s'ha editat, en col·laboració amb el GOB (Grup Ornitològic Balear), la Llista sistemàtica dels aucells de Mallorca i el seu estatus que disposa d'una llista de control d'observació d'ocells.

D'aquesta manera, en la guia trobam informació sobre unes seixanta espècies d'aus que es poden observar als entorns urbans: parcs, jardins, ports, esculleres o llacunes urbanes, entre d'altres. A part de les explicacions, la guia conté il·lustracions que ens ajudaran a conèixer i fixar-nos en els detalls principals per distingir espècies semblants, mascles de femelles o plomatges juvenils, d'estiu o d'hivern.

La guia es podrà consultar en català, castellà, anglès i alemany, amb la finalitat de distribuir-la principalment a la Birdfair –coneguda com la fira internacional més gran de turisme ornitològic–, així com a qualsevol altra fira, lloc o esdeveniment que es consideri adient, sempre amb la intenció d'afavorir el coneixement de la natura i promoure un turisme respectuós i més sostenible al llarg del temps.

El conseller d'Economia i Hisenda del Consell de Mallorca, Cosme Bonet, ha destacat que «abans de rebre les competències de turisme ja s'havien realitzat algunes iniciatives en matèria de turisme ornitològic perquè té un gran potencial». Així mateix, Bonet ha aclarit que «es tracta d'un producte turístic sostenible i responsable perquè va dirigit a un visitant que és conscient de l'ecosistema de l'entorn que visita».

També, la directora insular de Turisme del Consell de Mallorca, Paula Ginard, ha afegit que «es tracta d'un llibre que ha sortit des de les ganes de fer un producte de qualitat per mostrar una Mallorca que és un tresor natural». I ha precisat que el material estarà disponible a la Direcció Insular de Turisme i que s'ha fet una tirada inicial de 2.000 exemplars per idioma.

A la roda de premsa celebrada a Palau Reial també hi han assistit els autors del llibre. L'autora de les il·lustracions, Cati Artigues, ha destacat que amb aquesta publicació el que es pretén és donar «a conèixer als mallorquins la riquesa avi faunística de l'illa, reforçar la consciència conservacionista dels ciutadans i donar informació al turista que ens visita i que es nota sensible per l'entorn que visita». A més, l'autor dels textos, Toni Muñoz, ha explicat que «dins els àmbits urbans hi ha algunes espècies que generen molèsties però hem de ser conscients que formen part de la biodiversitat i que enriqueixen l'habitabilitat dels nuclis urbans».

Turisme ornitològic
En relació amb el turisme ornitològic, que mou actualment més de 6 milions de persones en tot el món, Mallorca és una destinació privilegiada per observar aus. La situació estratègica de l'illa dins la ruta migratòria europea occidental fa que la diversitat d'aus que s'assoleix durant els viatges migratoris –primavera i tardor– sigui molt elevada.

D'altra banda, també l'hivern és una època recomanable per gaudir de l'observació d'aus. Es tracta, doncs, d'un tipus de turisme que ens visita fora de la temporada d'estiu i que sol mostrar interès per altres segments, com ara la cultura del lloc que visita, la gastronomia i els productes locals de qualitat.

Promoció de la Petita guia de les aus urbanes de Mallorca
La promoció d'un turisme sostenible i respectuós amb la natura és un dels objectius prioritaris del Consell de Mallorca. Durant els darrers anys, la institució insular ha participat en la Birdfair, fira de turisme ornitològic a Anglaterra. La Birdfair és l'esdeveniment en l'àmbit internacional més important dins del món del turisme ornitològic i de natura.

A més del suport que la participació en aquesta fira suposa, des del Consell s'han duit a terme altres accions per promocionar el turisme ornitològic: la publicació Birding Mallorca, l'edició d'un calendari ornitològic i l'organització de l'esdeveniment Mallorca Birding Race 2016.

Pel que fa als mercats emissors, el Regne Unit és el principal mercat europeu de turisme ornitològic i de natura. Com a dada addicional, cal destacar que l'RSPB (Royal Society for the Proteccion of Birds) disposa de més d'un milió de membres. Altres mercats importants són els Països Baixos, Escandinàvia i els EUA.