Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell participa en la VII edició del Congrés Carmona: Dona, Discapacitat i Dret que té lloc a Palma

El Consell participa en la VII edició del Congrés Carmona: Dona, Discapacitat i Dret que té lloc a Palma

(26/05/2022)

El conseller de Juan afirma que "és necessari incloure en l'atenció a la discapacitat la perspectiva de gènere"

El conseller de Presidència Javier de Juan ha participat aquest dijous en la VII edició del Congrés Carmona: Dona, Discapacitat i Dret que té lloc a Palma que ofereix als experts i expertes una oportunitat per a analitzar i debatre tant el paper que té la dona en la cura de les persones amb discapacitat, com la situació de la dona discapacitada. De Juan ha afirmat que "és necessari incloure en l'atenció a la discapacitat la perspectiva de gènere"

El conseller ha recordat que aquest tema fa un any va rebre un fort impuls amb la reforma de la legislació civil espanyola la Llei 8/2021, de 2 de juny. I també ha remarcat que les dones amb discapacitat sofreixen una doble discriminació: Per raó de gènere i per la mateixa discapacitat.

De fet, segons l'últim informe de l'Observatori sobre discapacitat i mercat de treball, a Espanya, les dones amb discapacitat té una taxa d'ocupació un 32,3% menor que les dones que no tenen discapacitat i són víctimes d'una major violència física, psicològica i sexual. L'últim informe de l'Observatori Estatal de Violència sobre la Dona apunta al fet que el 20% de les víctimes assassinades tenien una discapacitat acreditada.

De Juan també ha assegurat que l'aposta del Consell per abordar aquesta realitat és des de la interseccionalitat, tractant les persones d'una forma integral. "És en la interseccionalitat on es troben els problemes més grans i on hem de trobar les solucions", ha dit.

El conseller ha destacat la importància d'aquest Congrés per crear sinergies, teixir xarxes i intercanviar coneixement. I ha agraït poder participar des de la direcció insular d'Igualtat, la qual fa feina per fer els seus recursos i serveis tan accessibles com sigui possible. Un exemple en aquest sentit és que el servei d'atenció psicològica per a adolescents, ha incorpora la Llengua de signes
El conseller de Presidència ha recordat que el Servei d'interpretació de la Llengua de Signes del Consell és pioner en tota Espanya. Es va crear l'any 2002, 5 anys abans de la Llei que reconeix els drets de les persones amb discapacitat auditiva. Durant el 2020 aquest Servei va realitzar 2.560 traduccions i va atendre 285 persones, el 60% eren dones,
D'altra banda, de Juan ha explicat que el Consell a través de de l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials del Consell treballa per a millorar la vida les persones discapacitades i les seves famílias, perquè la primeres puguin viure una vida plena i tinguin un rol social actiu i també que a les famílies el suport de l'administració que mereix. La xarxa de serveis concertats pel IMAS atén més de 4 mil persones amb diversitat funcional i respon a les necessitats de suport de les seves famílies. L'IMAS a través de les entitats del tercer sector compta per a atendre les persones discapacitades amb 2.122 professionales, dels quals 1.387 són dones i 470 tenen algun tipus de discapacitat.

"La inclusió dels drets de les dones i les nenes amb discapacitat en les polítiques públiques i la perspectiva de gènere en tots els àmbits són fonamental per acabar amb injustícies que arrosseguem des de fa massa temps. Per això és necessari aprofitar l'impuls de trobades com aquest per a avançar en aquest sentit", ha conclós el conseller Javier de Juan.