Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell ofereix més agilitat en els ajuts que destina als municipis

El Consell ofereix més agilitat en els ajuts que destina als municipis

(17/02/2020)

Avui s’ha celebrat l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca, un espai que convoca el Consell de Mallorca per donar veu als representants dels ajuntaments i serveix per al disseny de polítiques. Presidit per la presidenta Catalina Cladera, hi han assistit representants dels consistoris mallorquins, les vicepresidentes Bel Busquets i Aurora Ribot, i els consellers executius i conselleres executives.

Cladera ha volgut reafirmar el compromís de la institució amb el municipalisme, “un eix important de les nostres accions” des del principi del mandat. Així “Una part important del pressupost del Consell va enfocat als municipis: gairebé un 80% es destina, amb accions directes i indirectes, subvencions i actuacions, als municipis”. 

Alhora, avui els batles i batlesses han conegut les novetats respecte a la convocatòria d’ajuts per a obres i serveis de competència municipal i per a les subvencions per cobrir les actuacions del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Destaca que les convocatòries d’aquestes subvencions seran bianual, és a dir, s’unificaran en una sola convocatòria les quanties pressupostades per al 2020 i 2021 per tal de simplificar tramitacions.  

A més, pel que fa a les subvencions per a obres i serveis municipals (pressupostades en 10 milions anuals), s’estableix que, si es produeixen baixes en l'adjudicació de les actuacions de cada ajuntament o l’import justificat sigui inferior a l’import subvencionat, l’Ajuntament podrà emprar el romanent per executar una nova actuació més. Sí que es mantenen les actuacions subvencionables per a la convocatòria 2020-2021:

  • L'execució d'obres, l'adquisició de vehicles i d'immobles
  • Sufragar honoraris de redacció de projectes
  • Sufragar honoraris de direcció d'obres

Per això, tal com ha explicat la presidenta, “dins el primer mig any de 2020 adjudicarem als municipis un mínim de 20 milions d’euros per fer obres durant 2020 i 2021. D’aquesta manera els ajuntaments poden fer més polítiques municipals amb obres i serveis bàsics. Va en la línia de fomentar el municipalisme i d’agilitzar totes les ajudes que van als ajuntaments”.

Quant a les ajudes relatives al PAESC, es tracta de continuar subvencionant accions que ajudin a aconseguir els objectius 2030 establerts pel Pacte de Batles i Batlesses, com són la reducció en un 40% de les emissions de CO2, la implantació d’energies renovables o la millora de l’eficiència energètica. En total, entre 2020 i 2021 els ajuntaments disposaran de 3,5 milions d’euros.

En matèria social, des de l’IMAS, avui s’han anunciat els convenis 2020-2021 amb els ajuntaments per un valor de 13,5 milions d’euros anuals per serveis socials comunitaris bàsics, que coordina l’IMAS conjuntament amb el Govern. A banda del fet que l'aportació de l'IMAS s'incrementa, també s’ha destacat que es fa pels dos pròxims anys, 2020 i 2021.

  • 8,94 M€ provenen del Govern de les Illes Balears (que es destinen completament a Serveis Socials Comunitaris Bàsics)
  • 4,5 M€ són aportació de l’IMAS (suplementa aportació per SSCB i aporta el 100% de les aportacions pel servei Psicosocial i pel servei d’atenció en cas d’Urgent i Greu Necessitat -UGN). Per tant, l’aportació de l’IMAS per a 2020 a SSCB s’incrementa un 10% sobre la de 2019 (240.000 €)

 

Altres punts de l’ordre del dia

En el transcurs de l'Assemblea de Batles i Batlesses, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha recordat la necessitat d'unir esforços entre ajuntaments en la lluita contra el canvi climàtic. Ribot ha cedit la paraula a un portaveu de l'Aliança per l'Emergència Climàtica, que ha presentat una moció amb diferents peticions als ajuntaments per coordinar i establir mesures amb l'objectiu de mitigar i reduir els efectes del canvi climàtic.

Per la seva banda, la vicepresidenta Bel Busquets ha explicat les línies bàsiques del Pla Director de Biblioteques, concretament, les jornades de formació específiques per als arquitectes.

El Departament de Territori, encapçalat per la consellera Maria Antònia Garcías, ha presentat el Pla de Vies Ciclistes de Mallorca; i el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, ha exposat l’estat del Pla Estratègic de Promoció Turística de Mallorca 2020-2023.