Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell mobilitza vint milions d’euros per a inversions de competència municipal

El Consell mobilitza vint milions d’euros per a inversions de competència municipal

(03/10/2022)

Es tracta de la convocatòria d’ajudes més elevada de la història impulsada pel departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local.

El departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament local del Consell de Mallorca mobilitzarà més de vint milions d'euros per sufragar actuacions d'inversió de competència municipal. Les ajudes als municipis formen part d'un pla bianual i també contemplen la possibilitat que els consistoris puguin adquirir vehicles i immobles. A més, la convocatòria inclou una partida específica de 130.000 euros per a la redacció de plans d'emergència i protecció civil. Es tracta de la convocatòria d'ajudes més elevada de la història impulsada pel departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local. En total, 20.130.000 euros.

Durant la presentació del pla, la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera ha detallat que es tracta de projectes molt diversos, "però de gran importància i amb un objectiu bàsic: millorar els municipis i la qualitat de vida de la ciutadania". Segons Cladera, “tornam a demostrar el compromís del Consell amb el municipalisme i en estar al costat dels ajuntaments per millorar els serveis públics que ofereixen arreu del territori. Des del Consell hem fet una inversió importantíssima en aquest sentit, ja que durant aquesta legislatura hem dedicat mes de 90 milions d'euros per fomentar l'activitat econòmica local a través dels ajuntaments” ha expressat la presidenta Cladera.

El conseller de promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha assenyalat durant la compareixença per detallar aquest pla d'ajudes “aprofita per fer millores per a l'estalvi energètic, millores en la xarxa d'aigua, espais més accessibles, voravies en bon estat, adquisició de vehicles per oferir serveis públics i noves instal·lacions municipals, entre d'altres". A més, , ha explicat el conseller, enguany es manté la subvenció per a la construcció o la reforma d'escoletes de 0 a 3 anys, de residències de tercera edat i de centres de dia, infraestructures. "Tot i que no es tracta d'una competència estrictament municipal, és cert que la majoria d'ajuntaments se'n fan càrrec del seu manteniment i per això hem considerat absolutament necessari mantenir l'ajuda per alleugerir els consistoris i mantenir els serveis".

El conseller Alzamora ha declarat que les ajudes suposen una font d'ingressos important per als ajuntaments, especialment els més petits, que gràcies al Consell poden executar determinades obres. "Com sempre feim des del Consell, el repartiment de les ajudes es fa amb criteris de població, amb la qual cosa els municipis que tenen menys habitants reben més quantia econòmica, mentre que els de més habitants en reben menys". Així, els més petits reben fins a 260.000 euros anuals. Per exemple, Deià. Els més grossos reben uns 85.000 euros anuals. Per exemple, Inca.

Jaume Alzamora també ha afirmat que la convocatòria d'enguany incorpora una clàusula addicional en el cas de les obres que afectin totalment o parcialment marges o parets de pedra en sec; "els consistoris hauran d'acreditar que les obres s'han realitzat sota la supervisió d'un mestre artesà en paret seca".