Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell mobilitza 6,5 milions d'euros per a pal·liar els danys del darrer temporal

El Consell mobilitza 6,5 milions d'euros per a pal·liar els danys del darrer temporal

(03/03/2023)

Cladera i Alzamora presenten un pla extraordinari d'ajudes a municipis i particulars per a sufragar el cost de les destrosses provocades per la borrasca Juliette

El Consell de Mallorca mobilitzarà un total de 6,5 milions d'euros, a través del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local així com des del Consorci Serra de tramuntana, per ajudar ajuntaments i particulars afectats pel temporal de neu, pluges i vent que ha assotat l'illa en els darrers dies. Així ho han anunciat avui la presidenta de la institució, Catalina Caldera, i el conseller Jaume Alzamora.

De moment, a proposta d'Alzamora, el Consell Executiu ja ha aprovat iniciar els tràmits administratius i el ple que dijous dia 9 de març celebrarà la corporació insular aprovarà la modificació de crèdit que possibilitarà la convocatòria d'aquestes ajudes. Inicialment, hi ha previstes dues línies separades per a ajuntaments i particulars. Les ajudes directes als particulars, amb un fons inicial d'1,5 milions d'euros, seran gestionades a través del Consorci Serra de Tramuntana. Aquestes ajudes aniran destinades sufragar les pèrdues, poda i recuperació d'arbrat (especialment oliveres) i elements patrimonials i etnològics, com ara porxades, o parets de pedra en sec. La tramitació es farà de la manera més àgil possible i els danys es podran sol·licitar mitjançant una fotografia geolocalitzada.

En el cas de les ajudes als ajuntaments, la convocatòria extraordinària serà gestionada pel departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament local. Aquestes ajudes tenen com a objectiu reparar els danys d'edificis i infraestructures públiques danyades per la borrasca Juliette.

Durant la presentació de les ajudes, la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha explicat que la institució insular "és l'administració més pròxima i sensible als problemes dels ajuntaments, i tornem a demostrar-ho amb fets posant en marxa aquest pla extraordinari que permeti als municipis afrontar les despeses ocasionades per les últimes catàstrofes atmosfèriques". Segons Cladera, el Consell va activar tots els seus recursos logístics durant les primeres hores del temporal. Així, ha agraït la feina del departament de carreteres i dels Bombers de Mallorca. "Després de fer feina sobre el terreny i des d'un primer moment ara volem estar i acompanyar particulars i ajuntaments afectats en el dia de després".

Jaume Alzamora, ha destacat que davant situacions com la d'aquests dies "cal intervenir amb rapidesa, contundència i eficàcia". Una premissa, ha dit, que "des del Consell tenim ben present". Per això, ha remarcat, "des del minut zero oferim solucions per finançar les actuacions d'emergència realitzades pels ens locals i la inversió en la reposició d'infraestructures i serveis". Segons Alzamora, mai s'havia reaccionat amb tanta celeritat davant un episodi meteorològic d'aquesta magnitud i confia en el fet que el Govern estatal també activi ajudes per aquests danys. "Som la primera administració a respondre. Nosaltres hem posat la primera pedra, però entre tots serà més fàcil", ha destacat. De moment, però, i a l'espera dels ajuts estatals, el conseller ha defensat que "era necessari fer totes aquestes aportacions perquè els ajuntaments i la ciutadania pugui recuperar com més aviat millor la normalitat i garantir l'ajuda als consistoris més petits i amb manco recursos".

El conseller ha explicat que els ajuts finançaran les obres de reparació o restitució d'equipaments, instal·lacions i serveis de titularitat municipal. També es contemplen danys en mobiliari urbà o l'arbrat de parcs i jardins. Alzamora ha posat especial èmfasi a destacar que els ajuts també inclouen el condicionament de la via pública o la xarxa viària terciària (camins rurals públics) que puguin haver resultat afectats.

Finalment, el conseller de Promoció Econòmica ha remarcat que aquesta resposta ràpida per part del Consell és possible a la bona salut financera de la institució. "El Consell de Mallorca ha reduït durant aquest mandat el seu deute a zero. Aquesta bona gestió econòmica ens permet actuar i aplicar polítiques útils", ha conclòs.