Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell inicia la modificació del Pla Territorial

El Consell inicia la modificació del Pla Territorial

(18/03/2021)

La consellera de Territori ha explicat que es revisa tot el sòl urbà i urbanitzable des d’una visió global que inclou "criteris de sostenibilitat, integració paisatgística i eficiència energètica"

El Consell de Mallorca ha iniciat la modificació del Pla Territorial Insular, amb l'objectiu de revisar tot el sòl de desenvolupament urbà i urbanitzable des d'una visió global. La modificació del PTI permetrà que  els plantejaments de Mallorca s’actualitzin, «amb un creixement responsable i adequat a les necessitats actuals», ha assenyalat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, qui ha explicat que a la modificació s’inclouen «criteris de sostenibilitat territorial, integració paisatgística i la mitigació de les causes i dels efectes del canvi climàtic». 

Garcías també ha assenyalat que es canvia el concepte actual. «En lloc que el PTI determini quins són els llocs de desenvolupament preferent en els quals els municipis poden créixer, es donarà prioritat a establir com s'ha de fer aquest creixement en cas que sigui necessari».

La modificació preveu la unificació de les actuals  àrees de transició i creixement en una de sola. Aquestes àrees fins ara són les que indiquen per on ha de créixer prioritàriament qualsevol nucli urbà cas de ser necessari, de forma obligada abans de poder fer-ho a cap altre lloc dels termes municipals. Amb el canvi normatiu, els ajuntaments no hauran es veuran limitats a elaborar els planejaments municipals amb propostes de creixement per aquestes àrees que es varen establir l’any 2004. En aquest sentit, els municipis després de la modificació tindran major llibertat per escollir, si es necessari, on ampliar la trama urbana dins les àrees de transició, que inclouen el perímetre que envolta els nuclis de població de Mallorca, sempre que reuneixin les condicions adequades.

D’altra banda, aquesta darrera modificació, actualitzarà la cartografia del pla amb la supressió de tots aquells sòls desclassificats per la LUIB i pel Decret-llei 9/2020, incloent el replantejament de les unitats d'actuació dels anomenats “falsos urbans" que, segons la disposició legal, els Consells han de revisar i requalificar abans de finals de desembre de 2021, per establir quines s'han de mantenir o han de desaparèixer. Una feina que el departament de Territori fa temps que du endavant amb la col•laboració dels municipis.

 

Ajustar el percentatge de desenvolupament urbà

El Departament de Territori també té com a objectiu donar-li un sentit de coherència a tots els aspectes relacionats a la regulació del creixement urbà. Així la modificació preveu ajustar alguns paràmetres, com per exemple el percentatge màxim de creixement de les àrees urbanes, al context actual en el qual s’ha imposat el paradigma de rehabilitació urbana i la sostenibilitat territorial front a postulats més expansionistes.

L'any 1999 les Directrius d’Ordenació Territorial de les Illes Balears varen establir per a Mallorca que el creixement de la superfície de sòl de desenvolupament urbà o urbanitzable d’ús residencial, turístic o mixt havia de ser com a màxim del 10%. Posteriorment, en el 2004 el PTI de Mallorca va reduir el creixement al 7,5 % i la revisió número 2 del PTI que es va fer el 2011 assenyalava que aquest percentatge estava sobredimensionat i amb l’eliminació d’algunes de les Àrees de reconversió Territorial es va rebaixar fins al 5% aproximadament. En realitat, el creixement a Mallorca fins a dia d’avui ha estat d’un 2,5%   respecte del sòl classificat a l’any 1999.  “Previsiblement l’actualització d’aquests criteris de creixement rebaixaran encara més el percentatge de possible creixement de la superfície de sòl classificada”, ha assenyalat el director insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca, Miquel Vadell.

El procediment de consulta prèvia amb relació a la Modificació número 3 del Pla Territorial ja es accessible a l'enllaç https://seu.conselldemallorca.net/fitxa?key=65068. Hi ha fins dia 9 d'abril per a presentar suggeriments. Igualment s'ha publicat al taulell d'edictes de SECIM https://cim.sedipualba.es/tablondeanuncios/anuncio.aspx?id=27431.

La que es durà terme enguany és la modificació número 3 del PTI, les dues anteriors són de l'any 2010 i 2011 respectivament.