Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell i la Cambra de Comerç presenten la nova Oficina de Gestió de Projectes Europeus

El Consell i la Cambra de Comerç presenten la nova Oficina de Gestió de Projectes Europeus

(28/09/2021)

L’ens permetrà als ajuntaments de municipis de menys de 20.000 habitants obtenir assessorament i tramitar projectes per obtenir fons Next Generation.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Antoni Mercant, han presentat avui dematí la nova Oficina de Gestió de Projectes Europeus, que donarà suport sobre els fons Next Generation als municipis de menys de 20.000 habitants de Mallorca, a més d’Alcúdia.

L’objectiu d’aquesta Oficina és oferir assessorament i suport tècnic als ajuntaments i ajudar-los a tramitar projectes amb l’objectiu d’obtenir fons Next Generation. L’Oficina de Gestió de Projectes Europeus, que estarà adscrita al Departament de Presidència, disposarà de personal especialitzat en fons provinents d’Europa i entre les seves funcions hi haurà: 

  • Assessorar els ajuntaments en la viabilitat de projectes susceptibles de ser finançats amb aquests fons.
  • Crear sinergies entre municipis per valorar la possibilitat de fer projectes conjunts. 
  • Identificar les convocatòries adients i ajustades als projectes. 
  • Donar suport en la tramitació de les sol•licituds, la gestió i justificació dels projectes.

La presidenta del Consell ha destacat que aquesta Oficina «compleix dues premisses fonamentals per al Consell: facilitar la recuperació econòmica i canalitzar els recursos necessaris a través del territori per facilitar que puguin arribar a tot Mallorca amb projectes adequats a les noves necessitats de la ciutadania». Cladera ha animat tots els ajuntaments a «fer servir aquesta Oficina, a plantejar projectes i dubtes que els puguem resoldre, aquesta és la seva finalitat. Els ajuntaments més preparats seran els que tindran més possibilitats d’aprofitar l’oportunitat única dels fons Next Generation».

Per a tot Mallorca

«Aquesta Oficina neix per la necessitat que ens han expressat els municipis més petits que tenen menys recursos», ha recordat la presidenta, que ha afegit que «el factor territorial és clau perquè aquestes ajudes arribin a tot el territori i beneficiïn la major part de la població. La mida del municipi no ha der ser cap impediment per poder gestionar projectes finançats per Europa».

«El Consell i la Cambra ens hem tornat a unir per reforçar dos punts bàsics del nostre full de ruta: la recuperació econòmica i el municipalisme i l’equilibri territorial. Des del primer dia de legislatura, el Consell ha apostat pel municipalisme i, amb l’arribada de la pandèmia, aquesta aposta s’ha redoblat. Perquè sempre hem dit que la recuperació ha d’arribar a tots i a totes o no serà plena», ha assegurat Cladera.

Per part seva, el president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Antoni Mercant, ha afirmat que «amb el suport de la xarxa de cambres d’Espanya, la Cambra jugarà un paper essencial en el procés de recuperació, reconstrucció i transformació de les empreses que generarà l’arribada dels fons europeus. La Cambra, per la seva naturalesa publicoprivada, contribueix al desenvolupament del territori i defensa l’interès general posant l’empresa al centre de les seves polítiques».

A banda dels fons Next Generation, aquesta nova Oficina també podrà gestionar projectes finançats a través d’altres recursos que venen d’Europa, com són els fons de convocatòries ordinàries del marc financer UE 2021-2027, els fons estructurals (FEDER i Fons Social Europeu), i altres projectes municipals o supramunicipals que afectin competències compartides.

El Consell aportarà per a aquest projecte 1.073.600 euros durant els quatre anys que l’Oficina estarà operativa. Per la seva banda, la Cambra de Comerç disposarà l’oficina física, l’equipament informàtic i la dotació de personal necessària. La presidenta Cladera ha volgut agrair a la Cambra «la seva aportació i el seu suport per a la creació d’aquesta Oficina, que servirà per donar un impuls cap a la transició digital, ecològica i de cohesió social i territorial des del municipalisme».

Cal recordar que el Consell ja va presentar un pla amb els fons europeus, el «Mallorca circular», una proposta inicial de 24 projectes per ser finançats amb aquests fons de recuperació i enfocat en la circularitat i els eixos del Next Generation.

El Departament de Presidència, des de la Direcció Insular Coordinació i Projectes Estratègics, continua fent feina per la recuperació econòmica. Ja ha posat en marxa diversos projectes per donar suport als municipis durant la pandèmia:

  • La plataforma d’informació de servei per a la ciutadania i per als ajuntaments, amb el xat de contacte directe, en el web covid-19 del Consell.
  • Els agents de suport municipal del «Mallorca reacciona», amb 20 agents desplaçats als municipis.
  • «Mallorca Activa», una plataforma d’aprenentatge en línia amb informació per a la reorientació professional.

Vídeos

Roda de premsa Cambra Comerç