Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell reforça la inversió als municipis i destinarà 57 milions d'euros als ajuntaments

El Consell reforça la inversió als municipis i destinarà 57 milions d'euros als ajuntaments

(14/12/2021)

A l’Assemblea de batles i batlesses de Mallorca s'han exposat les inversions municipals enfocades en la reactivació econòmica

Una nova sessió de l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca ha tengut lloc avui a l’Auditori del Parc Bit de Palma. Presidida per la presidenta Catalina Cladera, ha comptat amb la presència i intervenció de la vicepresidenta Bel Busquets i de la resta de consellers i conselleres executives. Hi han assistit representants de tots els Ajuntaments de l’illa i de tots els grups polítics del Ple del Consell. 

Es tracta de la darrera Assemblea de batles i batlesses de l’any, marcada encara per pandèmia i que coincideix amb l'aprovació, en breu, dels pressupostos de la institució insular per a l'any 2022. 

La presidenta Cladera ha destacat el paper del Consell i dels ajuntaments en la recuperació i en l’evolució del model econòmic, focalitzant aquesta reactivació en les inversions dirigides a municipis. Un esforç que es reflecteix en els pressupostos: "intensificam el nostre compromís amb el municipalisme i ho feim destinant més recursos econòmics als municipis i més ajuda en gestió i acompanyament als ajuntaments" ha explicat Cladera. "L’any 2022 és clau per a la recuperació econòmica i els ajuntaments, que són també importants per aquesta reactivació tendran el nostre suport amb més recursos per fer inversió en diferents àmbits. Traurem convocatòries per un valor total de 57 milions d’euros». 

Així, Cladera ha indicat que el Consell convocarà, una vegada més, el pla de subvencions per dur a terme actuacions d'inversió de competència municipal de forma pluriennual per dos anys i per un import de 20 milions d’euros. «Això farà», ha dit Cladera, «que els municipis puguin acabar la legislatura amb una planificació de les d’obres importants feta». L’altra línia és per fer inversions lligades als Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), és a dir, a favor de l’eficiència energètica i contra el canvi climàtic. «Doblam la partida i treim la convocatòria per dos anys, per un total de 7 milions d’euros. Tot això», ha dit, «perquè els ajuntaments puguin activar recursos i inversions per a la reactivació econòmica».

Finalment, la presidenta ha explicat que «l’Oficina de Fons Europeus ja està en marxa i treballa amb els ajuntaments de més de 20.000 habitants per poder-se acollir al màxim nombre de projectes europeus i aprofitar el màxim de recursos dels fons Next Generation, perquè també són una palanca per a la reactivació». 

Per tot això, el Consell ha volgut que els representants de les batlies de Mallorca coneguessin de primera mà els pressupostos de la institució per a l’any que ve. Per això, el conseller Josep Lluís Colom n’ha fet un repàs, destacant aquelles partides que tendran incidència directa en els consistoris.

Precisament, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha explicat les bases de les dues línies d’ajudes més importants per als consistoris. Per una banda, es manté la inversió anual de 10 milions d’euros perquè els ajuntaments duguin a terme actuacions de competència municipal, i, com que serà una convocatòria pluriennal, s’asseguren altres 10 milions més per a 2023. Aquestes subvencions, que suposen ajudes de fins a 260.000 euros anuals per municipi, permeten que els ajuntaments duguin a terme millores en edificis i espais públics així com a serveis municipals, com ara clavegueram, parcs infantils, arxius o centres cívics. 

Per altra banda, la convocatòria d’ajudes per implementar els Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) creix de forma considerable, ja que l’anualitat augmenta en 1,75 milions euros respecte de 2021, arribant a un total de 3,5 milions. Aquesta també serà una convocatòria pluriennal (2022-2023), per la qual cosa el Consell destinarà, els pròxims dos anys, 7 milions perquè els municipis facin passes cap a l’estalvi energètic i la reducció de gasos contaminants.


Oficina de Fons Europeus 

El conseller de Presidència, Javier de Juan ha explicat durant l'assemblea que «actualment l'Oficina de Projectes estratègics europeus fa feina per recollir les necessitats de cada un dels municipis de Mallorca de menys de 20.000 habitants que puguin beneficiar-se del finançament amb fons Next Generation UE». De Juan també ha assegurat que en les reunions que s'està duent a terme ja hi ha diferents ajuntaments que ja han concretat propostes emmarcades dins dels quatre eixos que contemplen les ajudes: transició verda, transformació digital, justícia i estabilitat macroeconòmica.

El conseller Javier de Juan ha recordat que la institució ha elaborat el Pla Mallorca Circular: Next Generation, en línia amb els eixos del Pla de Recuperació per a Europa, el document estratègic del govern d'Espanya, España Puede i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com a garantia per a un ús eficaç i eficient dels fons que es rebran del mecanisme Next Generation UE.


Assessorament tècnic i jurídic del Consell sobre l’estabilització del personal interí

El grup El Pi-Proposta per les Illes ha duit una proposta a votació per l’Assemblea, que també ha estat aprovada. Així, s’ha acordat que el Departament de Funció Pública i Hisenda del Consell oferirà assessorament tècnic i jurídic als ajuntaments en relació al decret d’estabilització del personal interí.

Vídeos

assemblea batles