Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell estudia incloure Mallorca a la nova Ruta de la Seda que impulsa la UNESCO

El Consell estudia incloure Mallorca a la nova Ruta de la Seda que impulsa la UNESCO

(12/12/2018)

El Consell de Mallorca pretén incorporar l'illa a la xarxa internacional que avalada per la UNESCO i l'Organització Mundial del Turisme (OMT), fomenta el flux enriquidor d'idees i coneixements amb altres regions, potenciant vincles amb països i civilitzacions. El projecte va sorgir per primera vegada en l'Assemblea General de OMT celebrada a Indonèsia en 1993 per reforçar les antigues rutes com un concepte turístic, unint tres continents i oferint un concepte de viatge basat en el patrimoni cultural i natural i en la diversitat dels viatges (rutes per terra i rutes marítimes). La intenció és mantenir la memòria etnogràfica fent valdre el seu patrimoni i la recuperació i desenvolupament d'aquesta referència.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha destacat que la inclusió en la ruta "suposarà un actiu econòmic, social i cultural". Per això ha assegurat que des de la institució insular "impulsarem aquest treball en comú que serà una oportunitat per al diàleg i per a una nova dimensió per a l'acostament dels pobles a través de la cultura i el turisme". Per a Mallorca, segons Ensenyat, "és una oportunitat històrica de recuperar i liderar el protagonisme entre les mítiques ciutats de la Seda i projectar el valuós patrimoni històric com a punt de trobada entre Orient i Occident fomentant diàlegs polítics-socials i els intercanvis econòmics i culturals".

La inclusió de Mallorca en aquesta ruta ve avalada pel manteniment dels lligams històrics. Les teles de llengües mallorquines s'elaboren mitjançant una tècnica coneguda com ikat o ikkat. La via d'entrada d'aquesta tècnica a Mallorca es va fer, precisament, a través de la Ruta de la Seda: Àsia i Europa estaven connectades a través de la Xina, que per llavors fabricava seda de gran valor comercial. Els ikats es van seguir fabricant a Europa fins després de la segona Guerra Mundial, però Mallorca és l'únic lloc d'Europa on encara perduren. El fet insular va ser fonamental per aïllar la tècnica de la resta de la península, que va sobreviure adaptant a la seva maquinària local, la seva forma de treballar, i les seves característiques a la tècnica, fent del ikat mallorquí un element amb identitat pròpia, començat pel nom, ja que aquí se la coneix com "tela de llengües" (roba de llengos) fent referència als dissenys que recorden les flames o llengües de foc (flames).

Amb tot, el Consell vol incorporar Mallorca a aquesta ruta per convertir-se en "Focal Point", distinció que a l'Estat només disposa la Ciutat de València. 32 països (Espanya, Albània, Bulgària, Croàcia, Grècia, San Marino, Armènia, Azerbaidjan, Bangladesh, Xina, Corea del Nord, Corea del Sud, Egipte, Geòrgia, Indonèsia, Iran, l'Iraq, Israel, Itàlia, Japó, Kazakhstan, Kirguizistan, Mongòlia, Pakistan, Rússia, Aràbia Saudita, Síria, Tajikistán, Turquia, Turkmenistan, Ucraïna i Uzbekistan) participen al Programa de la Ruta de la Seda de la OMT, participació que des de la Declaració de Samarcanda sobre Turisme en la Ruta de la Seda, adoptada en la Primera Reunió Internacional en 1994, ha anat en augment.
El Consell de Mallorca liderarà aquesta iniciativa a petició de l'Associació d'Empresaris Xinesos de les Illes Balears amb qui el president Ensenyat s'ha reunit per abordar de manera conjunta el projecte.