Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell Escolar de Mallorca posa damunt la taula el paper dels municipis en les polítiques educatives

El Consell Escolar de Mallorca posa damunt la taula el paper dels municipis en les polítiques educatives

(08/03/2018)

I ho fa a través de les primeres Jornades Municipis i Educació, que ha inaugurat avui capvespre el vicepresident primer, Francesc Miralles, juntament amb altres representants del món educatiu i municipal. Miralles ha reivindicat el paper del Consell Escolar de Mallorca com a espai de diàleg i debat amb els diferents actors de la comunitat educativa, entre ells, els ajuntaments.

Els ajuntaments són i han estat elements clau en el desenvolupament de polítiques educatives de proximitat, i fins i tot alguns d’ells han actuat com a agents transformadors de la realitat socioeducativa. Especialment han assumit responsabilitat en la gestió de serveis educatius de 0-3 anys, en programes de reforç escolar, en programes de lluita contra l’abandonament educatiu prematur, en la formació al llarg de la vida o en espais educatius no formals. Tots aquests serveis han contribuït  en el desenvolupament  personal i comunitari, així com també a afavorir l’equitat del sistema educatiu, i han esdevingut crucials davant la crisis econòmica per la davallada dels ingressos de les famílies. 

 

Aquest és el punt de partida de les Jornades Municipis i Educació que ha inaugurat aquest dijous el Consell Escolar de Mallorca i que se desenvoluparan durant dos dies -8 i 9 de març-, amb l'objectiu de ser un fòrum de debat i reflexió sobre les intervencions i serveis educatius municipals. 

 

A l'acte d'inauguració celebrat a la Sala d'actes de l'edifici Guillem Cifre de Colonya de la UIB han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el conseller d'Educació i Universitat, Martí March; el president de la FELIB, Joan Carles Verd; el vicerector de Docència de la UIB, Joan Frau i el president del Consell Escolar de Mallorca, Miquel Oliver.

 

Miralles ha destacat la feina duta a terme pel Consell Escolar de Mallorca (CEM), un òrgan de consulta i participació de l'ensenyament no universitari a Mallorca que el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell va recuperar a final de 2016, després de quatre anys inactiu. El CEM, segons el vicepresident del Consell, "pot aportar un espai de diàleg, d'entesa i d'intercanvi necessari i imprescindible entre les realitats educatives que hi ha en els diferents municipis de Mallorca. I en aquest diàleg els ajuntaments són una peça clau. Sense moltes iniciatives que es posen en marxa a nivell municipal la realitat dels nostres centres educatius no seria la que és avui: parlam de policies tutors, d'itineraris segurs per arribar a escola, polítiques de foment d'hàbits saludables i esport en edat escolar... Educar no és una qüestió únicament del professorat ni de l'escola sinó que afecta a la societat en el seu conjunt".

 

L'acte d'inauguració ha estat marcat per la celebració del Dia Internacional de la Dona i per la jornada reivindicativa que s'ha convocat aquest 8 de març. En aquest sentit, alumnes del cicle formatiu de grau superior "Promoció de la Igualtat de Gènere" del CIFP de Son Llebre han llegit un manifest de denúncia sobre les desigualtats que pateixen les dones en diferents àmbits de la societat i per reivindicar la feina d'aquests professionals en igualtat de gènère encara avui en dia. 

 

El programa de les Jornades

 

Les primeres Jornades Municipis i Educació es desenvoluparan entre avui i demà, 8 i 9 de març, a l'edifici Guillem Cifre de Colonya del campus de la UIB.

 

Per a donar a conèixer els models de gestió educatives locals centrats en l’enfocament de Drets d’Infància, amb la coordinació de tots els organismes locals, i que promouen i generen mecanismes reals de participació infantil i compten amb una estratègia a llarg termini per incorporar a nins i nines i adolescents en les seves polítiques i accions, intervendran els ponents Joan Manuel del Pozo, professor de la Universitat de Girona, membre de l’Observatori d’Ètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària, especialista en ciutats educadores, i Sílvia Casanovas coordinadora del programa Ciutats Amigues de la Infància de UNICEF. Es donaran a conèixer les experiències locals en Ciutats Educadores i Ciutats Amigues de la Infància amb una taula rodona moderada per Francesca Salvà, professora del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB i amb la intervenció dels ajuntaments de Binissalem, Ciutadella, Palma i Santanyí.

 

Per generar coneixement sobre els serveis i les polítiques educatives locals, valorar i avaluar les necessitats, les demandes, les prioritats i les tendències de la realitat educativa municipal de la primera infància s’organitza una taula rodona moderada per Vicenç Arnaiz, primer director de l’IEPI i ha estat president de l’Observatori de la Infància i la Família a Menorca. S’exposan diferents models de gestió d’escoles infantils municipals de Marratxí, Sencelles, Montuïri i Inca.

 

En el marc de les jornades es presentaran  i es donaran a conèixer, també, experiències sobre compensació de desigualtats i polítiques de tarifació social de l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

 

Així mateix es realitzarà una dinàmica de treball en petits grups per tal de consensuar propostes entre els assistents. 

Els diferents grups tractaran:

*Consell escolars municipals

*Gestió educativa municipal:àmbit de l’educació formal

*Gestió educativa municipal: àmbit de l’educació no formal

*Serveis educatius de 0-3 anys

*Participació de les entitats, famílies i alumnat en el marc de la intervenció educativa municipal.