Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell desestima el recurs de BMN contra la protecció de part del fons d’art i la col·lecció de numismàtica de Sa Nostra

El Consell desestima el recurs de BMN contra la protecció de part del fons d’art i la col·lecció de numismàtica de Sa Nostra

(11/10/2017)

La Comissió de Govern del Consell de Mallorca ha aprovat aquest matí la proposta del vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles, de desestimar el recurs d’alçada interposat en nom de Banco Mare Nostrum (BMN) contra l’acord de la Comissió de Patrimoni de 20 de desembre de 2016. En aquella Comissió es va aprovar per unanimitat la incoació de dos expedients de declaració com a bé d’interès cultural (BIC) que afecten part del Fons d’Art de Sa Nostra i la col·lecció de numismàtica de l’entitat.

El vicepresident primer, Francesc Miralles, ha explicat que "l’inici d’aquest procediment de declaració com a BIC d’aquest fons d’art i de la col·lecció de numismàtica de Sa Nostra tanca un procés llarg iniciat l’any 2012, que des d’aquest equip de govern hem volgut prioritzar. L’equip de Patrimoni ha fet molta feina a l’hora de revisar aquestes col·leccions, analitzar les obres...per protegir aquestes dues col·leccions. Consideram que no hi ha cap justificació tècnica que avali la suspensió d'aquest procediment, que haurà d'estar finalitzat abans del 20 de desembre d'enguany. Aquest conjunt de peces són una part representativa de la realitat cultural, artística i plàstica de les Illes Balears i des de l'administració hi veiem un interès general en la seva preservació. La conservació d'aquestes col·leccions va molt més enllà de l'interès particular, en aquest cas d'una entitat". 

 

La Comissió Insular de Patrimoni Històric del passat 20 de desembre de 2016 va aprovar per unanimitat iniciar el procediment perquè una part del fons d’art de Sa Nostra i la seva col·lecció numismàtica gaudeixin de la màxima protecció que permet la Llei de Patrimoni Històric de les Illes Balears: la de bé d’interès cultural (BIC).

 

La pròpia incoació de l’expedient ja protegeix, de fet, la col·lecció perquè aquesta ha de mantenir la unitat, no pot sortir de l’Estat espanyol i qualsevol moviment de les obres que en formen part s’ha de comunicar al Departament de Patrimoni del Consell perquè en pugui fer una tasca de seguiment. El propietari d’aquestes col·leccions, a més, ha de garantir la seva bona conservació.

 

Els dos expedients incoats afecten, d’una banda, a més d’un centenar de peces del Fons d’Art de Sa Nostra datat entre el segle XVI i la primera meitat del segle XX. Una col·lecció clau per explicar l’art a les illes, especialment pel que fa a l’illa de Mallorca entre el segle XIX i la primera meitat del XX, entre elles la representació de figures i espais clau en la història –com ara el rei en Jaume o visions històriques de la ciutat de Palma-.

 

La segona incoació d’expedient de declaració com a BIC té a veure amb la Col·lecció de Numismàtica de Sa Nostra: un conjunt de 484 monedes que abasten tots els períodes culturals històrics de les Balears i Pitiüses, i que compta amb exemplars que cronològicament comprenen des del període púnic d’Eivissa fins a la Guerra Civil espanyola. Un conjunt d’alt valor històric i documental.