Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca promocionarà el senderisme en família i el turisme d'experiència a través del projecte europeu "Rando pour la Culture"

El Consell de Mallorca promocionarà el senderisme en família i el turisme d'experiència a través del projecte europeu "Rando pour la Culture"

(25/01/2016)

El projecte, que tindrà continuïtat, inclou una Guia d'itineraris familiars i un quit educatiu

El projecte europeu "Rando pour la Culture"  (Marxant a favor de la cultura) té com a principal objectiu revalorar el patrimoni etnològic de zones rurals i naturals europees de forma sostenible i creativa mitjançant els itineraris senderistes.  El Departament de Medi Ambient hi ha participat com a soci, juntament amb l'Office de l'Environnement de Còrsega i el municipi grec Nord Tzoumerka.
 
Per dur endavant aquesta iniciativa a Mallorca, s'han seleccionat itineraris que es poden recórrer en una sola jornada, que s'adapten a diferents públics (senderistes, famílies, escolars...) i que permeten donar a conèixer un ric patrimoni cultural i natural. Per aquesta primera experiència s'ha contant amb la col·laboració dels municipis d'Alaró, Deià i Selva, els qual formen part dels itineraris de la xarxa senyalitzada pel Consell de Mallorca. Concretament, s'han seleccionat els circuits senderistes de Cala Deià, el Castell d'Alaró i s'Esquena de s'Ermita (Selva-Caimari).
 
Una vegada seleccionades les diferents rutes s'ha duit a terme una tasca d'adequació i senyalització. Cal destacar, que la senyalització de la ruta s'inicia des del mateix poble per crear un nexe d'unió entre els municipis i el seu entorn.
 
Paral·lelament s'han identificat dins de cada poble Punts d'Interès cultural i creatiu (PEECC) per crear una xarxa d'artesans, artistes, associacions, professionals, equipaments culturals, etc, que poden oferir activitats o experiències actives i creatives als visitants/senderistes que fan el circuit. D'aquesta manera es podran compartir experiències actives i creatives lligades al patrimoni del poble. A més, es dóna resposta a una reclamació històrica dels municipis fomentant l'intercanvi cultural i econòmic entre els senderistes i els pobles.

En total s'han identificat 17 PEECC: 1 a Deià, 7 a Selva i 9 a Alaró. El preu de cada una de les activitats la marca l'artesà o artistes, excepte les que es duen a terme des dels ajuntaments que sempre són gratuïtes. Tota la informació es pot trobar a la pàgina web d'àmbit internacional www.randoculture.eu. L'objectiu és que els visitants/senderistes combinin el recorregut pels circuits amb qualcuna de  les activitats que ofereixen els PEECC.


Per exemple, a Selva es pot veure una mostra de ball mallorquí a càrrec de l’Agrupació Aires de Muntanya o acompanyar al xef del reconegut Restaurant Miceli al mercat a comparar els productes amb els quals després ens servirà un menú degustació. A Alaró hi ha una dissenyadora que ensenya el seu taller i permet comanar peces de roba sobre patró i una vegada acabades les envia al lloc de residència del client. I a Deià, es convida a participar del Festival Cultural.


Guia d'intineraris familiars i quit educatiu
 
En el marc d'aquest projecte s'ha editat la Guia d'itineraris familiars on s’il·lustra de manera clara les 15 rutes que s'han classificat i senyalitzat per part del Consell de Mallorca. Aquesta Guia es podrà trobar als municipis que hi apareixen i als refugis del Consell. A més, des de dia 26 de gener fins al 2 de febrer se’n sortejaran 100 exemplars entre el seguidors del Facebook de Pedra en sec i senderisme, que comparteixin la informació sobre el projecte Rando.
 
Com a complement, s'ha elaborat un quit educatiu que es repartirà a les escoles d'educació infantil d'arreu de Mallorca. Inclou, a més de la Guia d'Itineraris Familiars, el joc "L'amunt. El joc de la Serra de Tramuntana" (elaborat per l'Associació Amunt la Serra) i un còmic on s'expliquen els antics oficis de la serra.
 
També, s'han dissenyat fitxes didàctiques generals, que es poden trobar a la web del Consell de Mallorca, com una eina més per afavorir la divulgació del patrimoni material i immaterial dels circuits
 
 
Continuïtat del projecte

 
El projecte "Rando pour la Culture" s'ha executat durant 24 mesos amb un pressupost de 136.350 euros que s'han finançat per la Comissió Europea. La iniciativa ha tingut una gran rebuda per part dels pobles participants, per això des del Departament de Medi Ambient s'ha decidit donar-li continuïtat.
 
Per la segona fase del projecte, ja s'ha començat a fer feina amb els municipis de Pollença, Sóller i Fornalutx, tot i que s'espera poder ampliar-

 

lo progressivament a tots els pobles de Mallorca. D'aquesta manera, des del Consell s'aposta por fomentar el turisme d'experiències sostenible, respectuós i que afavoreix la desestacionalització. Al mateix temps es promociona el senderisme a les famílies i la divulgació del gran ventall d'opcions culturals i creatives del pobles de l'illa.