Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta les etapes de la Ruta dels Fars que recorren el municipi de Palma

El Consell de Mallorca presenta les etapes de la Ruta dels Fars que recorren el municipi de Palma

(01/10/2022)

La consellera de Medi Ambient Ribot: «les etapes que recorren Palma ens permeten gaudir del senderisme des del seu vessant més urbà i amb valor patrimonial»

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient segueix amb la ronda de presentacions als 12 municipis pels quals transcorre el projecte senderista de la Ruta dels Fars. En concret, la reunió ha servit per explicar les etapes de la ruta que recorren el municipi de Palma.

Les trobades, liderades per la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, acompanyada per la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, serveixen per acostar el projecte de la ruta als i les senderistes de la zona així com als ajuntaments, clubs de muntanya i senderisme, associacions de lleure, ciutadania en general i a grups polítics.

La següent presentació del projecte senderista de la Ruta dels Fars serà el dimarts 4 d’octubre a l’edifici polivalent de Campos. En aquesta darrera reunió es presentarà el recorregut de la Ruta per ses Salines, Campos i Llucmajor.

La Ruta dels Fars serà un itinerari senderista de 285,6 km, dividit en dotze etapes, que permetrà connectar a peu Capdepera amb Andratx. El traçat de la Ruta voreja les zones costaneres de llevant i migjorn, de la badia de Palma i del ponent de la serra de Tramuntana, i travessa nuclis urbans i turístics.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «precisament una de les novetats que presenta la Ruta dels Fars és que algunes etapes, com la de Palma recorren un traçat urbà. A Mallorca no estem gaire acostumats a aquest tipus de recorreguts que sí que existeixen en altres grans rutes. Les etapes que recorren Palma ens permeten gaudir del senderisme des del seu vessant més urbà i amb valor patrimonial. Quan estigui tot senyalitzat esperem que els senyals de fusta generin curiositat i, fins i tot, engrescar la gent a descobrir el seu entorn caminant».

A la reunió, que ha tingut lloc al Casal de Barri s’Escorxador de Palma, han assistit més de 20 persones, entre les quals, hi havia, membres del consistori, així com públic en general que s’ha acostat per saber més sobre el nou traçat senderista que proposa el Consell de Mallorca.

En concret, les etapes que passen pel municipi de Palma són les següents:

  • Etapa 9: s’Arenal - Palma (15,75 km), dels quals uns 0,5 km son camins no asfaltats i 14 km que sí que ho estan.
  • Etapa 10: Palma - Son Caliu (19,50 km), dels quals uns 2,8 km de camins no asfaltats i 4,9 km que sí que ho estan.
  • Variant A: na Burguesa (7,66 km), que connecta amb la Ruta de Pedra en Sec.

Entre els punts d’interès d’aquestes etapes volem destacar: Etapa 9: Cases del Carnatge, l’ecomuseu Marítim del Club Nàutic de Cala Gamba, el passeig de la platja de Can Pere Antoni, el Parc de la Mar, la Seu, el Palau de l'Almudaina, la Llotja, el Museu Marítim de Mallorca a Ses Voltes, i a la llotja de pescadors de Palma. Etapa 10: Passeig Marítim, barri des Jonquet, Castell de Bellver, na Burguesa.

«Un dels objectius clars del departament és el de continuar obrint rutes que permetin establir una xarxa de camins que connectin les diverses poblacions de Mallorca a peu. La nova Ruta dels Fars ens permet potenciar el senderisme com a activitat saludable i apta per a la major part de la població», ha afegit la consellera Ribot.

L’objectiu del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient és oferir una ruta senderista que asseguri la protecció i conservació dels recursos naturals, culturals i etnològics, i aquí radica la importància d’aquestes presentacions. Es convida la ciutadania a fer totes les aportacions que trobin oportunes per fer la ruta més segura, accessible i, sobretot, respectuosa amb el medi ambient.  Aquestes xerrades serveixen per informar i animar els ciutadans a participar-hi. El període d’exposició pública està obert fins dia 10 d’octubre.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz ha explicat que, «amb aquesta ruta, contribuïm a la protecció i conservació dels camins, que formen part de la ruta, així com del patrimoni històric, etnològic i marítim associat i del seu entorn mediambiental. Des de la direcció insular de Medi Ambient entenem que la protecció i la conservació dels camins que formen part d’aquesta i altres rutes és indispensable i continuarem invertint esforços en aquesta direcció».

Després que el Ple del Consell de Mallorca aprovés inicialment el Pla Especial d’Ordenació i de Protecció de la Ruta dels Fars el juliol passat, la tramitació contínua amb el període d’exposició pública, un espai perquè la societat pugui participar en la creació de la Ruta. En aquest enllaç podeu consultar tota la documentació disponible de la ruta: mapes, traçats, etapes, punts d’interès, etc. https://cloud3.conselldemallorca.net/index.php/s/M5RbcTcELeAJoti

Amb la incorporació de la Ruta dels Fars, es podrà fer la volta a Mallorca a peu connectant les tres rutes senderistes senyalitzades del Consell de Mallorca: Ruta de Pedra en Sec: 299,56 km, Ruta Artà-Lluc: 134,72 km i la Ruta dels Fars: 285,6 km. El recorregut total suma 719,58 km i connecta 31 municipis.