Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca presenta el full de ruta en matèria paisatgística, l’Estratègia de Paisatge

El Consell de Mallorca presenta el full de ruta en matèria paisatgística, l’Estratègia de Paisatge

(11/12/2018)

El Departament de Territori i Infraestructures, a través de la Direcció Insular de Territori i Paisatge, ha presentat avui el full de ruta en matèria paisatgística, l’Estratègia de Paisatge del Consell de Mallorca, en el marc d’una jornada tècnica celebrada en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB). 

 

El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, ha explicat que «el Consell de Mallorca desitja promoure i desenvolupar una estratègia específica i coordinada per a la salvaguarda dels valors paisatgístics, la gestió dels processos de canvi territorial respetuosa i integrada en el caràcter dels paisatges». Per aquest motiu, ha afirmat que «l’Estratègia de Paisatge no s’ha de quedar només en una intenció, sinò que en el próxim ple de gener s’ha de ratificar incorporant les propostes d’aquesta jornada».

 

En el marc dels antecedents i de la diagnosi de les polítiques de paisatge, l’arquitecta i doctoranda del departament d’Urbanisme de l’Escola Superior Tècnica d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) Victòria Fiol ha destacat «la singuaritat dels llocs i la importància d’utilizar arguments propis del territori i del paisatge». A més a més, ha incidit que “no es pot fragmentar el paisatge». Per això,  ha explicat que «s’ha de tractar el paisatge des de un àmbit multiescalar». «Necesitam un canvi de paradigma i treballar amb un concepte nou que es el urbaniste paisatgístic a partir de les sis estratègies que es presenten a l’Estratègia de Paisatge». 

 

De l’altra, el catedràtic de geografia de la Universitat Autònoma de Madrid i redactor del document Estratègia de Paisatge del Consell de Mallorca, Rafael Mata, ha explicat que aquest projecte «és molt singular a Espanya». A més, ha manifestat que «només tenen un model d’estratègia de paisatge les comunitats d’Andalusia i, amb un caràcter molt menys ambiciós, Múrcia i Galícia. Si s’aconsegueix aprovar l’Estratègia de Paisatge del Consell de Mallorca, l’illa seria pionera en l’àmbit paisatgístic», ha afirmat Mata. 

 

Criteris de l’Estratègia de Paisatge

 

Durant la jornada, s’han explicat els criteris de l’Estratègia de Paisatge del Consell de Mallorca que són, entre d’altres, adoptar una concepció integradora del paisatge, capaç de cobrir les dimensions socials, ambientals, culturals i econòmiques; intervenir en el paisatge a diverses escales i potenciar el caràcter del paisatge com un valor i una fortalesa per al desenvolupament sostenible insular i local.

 

En la mateixa línia, s’ha de reconèixer el caràcter dinàmic del paisatge i s’ha d’actuar orientant els canvis territorials per vetlar per la identitat i qualitat dels llocs. A més a més, cal sustentar la política de paisatge en la coordinació i cooperació de les polítiques sectorials i dels diversos nivells polítics i administratius que actuen en el territori amb implicacions en l’estat i evolució del paisatge. Per acabar, s’ha de legitimar la política de paisatge i l’establiment dels objectius de qualitat paisatgística a través de la participació i la implicació ciutadana.