Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta al sector agrícola un projecte per fer-lo més competitiu i resilient

El Consell de Mallorca presenta al sector agrícola un projecte per fer-lo més competitiu i resilient

(14/09/2021)

La vicepresidenta Ribot ha detallat el projecte «Tanca el Cercle» a l’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA)

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit amb l’Associació Agrària de Joves Agricultors de Balears (ASAJA) per exposar-los els principals eixos del projecte «Tanca el cercle»: Pla estratègic per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte, que es presentarà als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de tractament d'orgànica que s’ubicaran a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx, Llucmajor.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca segueix fent la ronda de presentació del projecte «Tanca el Cercle» a tots els sectors que s’hi veuran implicats. En concret, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara han d’importar a un alt preu. Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència.

La consellera Ribot ha explicat que «“Tanca el Cercle” és el projecte més consolidat i transformador amb l’objectiu de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca. El compost que sortirà contribuirà a donar una empenta al sector primari».

La consellera Ribot ha destacat que «l’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l'únic que podem tancar a Mallorca. El compost que sortirà de les noves plantes serà apte per usar en agricultura ecològica».

«”Tanca el cercle” és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una important mesura per lluitar contra l'emergència climàtica», ha afegit Ribot.

Per la seva banda, Joan Company, President d’ASAJA Balears, ha transmès a la consellera de Sostenibilitat tots els reptes i preocupacions que tenen, però s’ha mostrat molt obert a treballar de forma conjunta destacant que «el sector de la patata està disposat a convertir un problema amb una oportunitat. La pressió de la insularitat que patim ens obliga a fer polítiques circulars i sostenibles. Hem de ser molt creatius per fer projectes nous que ens ajudin a fer una societat sostenible».

A més, Company ha posat l'accent que el pacte verd de la nova PAC, necessita inversions d'aquest perfil. «Els sòls de Mallorca són extremadament pobres en matèria orgànica. Posar compost a  disposició dels agricultors a un cost assequible, afavorirà la producció local i reduirà les despeses de les explotacions agràries de Mallorca». «Veim -ha afegit el president d’Asaja Balears- molt interessant el seu ús tant en hortícoles i patates, com en els cultius de secà.»

A la reunió també han assistit, Joan Simonet, gerent d’ASAJA; Jaime Olascoaga, membre de la junta directiva i responsable de medi ambient d’ASAJA; Pep Llabrés, president d’Esplet (Societat Agrària de Transformació) i Raquel Alonso, responsable tècnica d’Esplet.