Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta al Govern balear una proposta per renovar el repertori d’oficis artesans

El Consell de Mallorca presenta al Govern balear una proposta per renovar el repertori d’oficis artesans

(20/02/2019)

S’han establert 5 famílies noves; entre d’altres, la de les arts de la mar

La Direcció Insular de Turisme del Consell de Mallorca, de la qual depenen les competències d’artesania, ha dut a terme una proposta de renovació del repertori d’oficis artesans (ROA), que presentarà al Govern balear perquè la tengui en consideració. Es tracta de la primera revisió completa d’aquest compendi de professions artesanes que s’ha presentat des de la darrera, datada en desembre de 1985.

El conseller executiu d’Hisenda i Economia, Cosme Bonet; la directora insular de Turisme, Paula Ginard, i la directora general de Comerç i Empresa del Govern de les Illes Balears, Pilar Sansó, han presentat el document en el qual s’inclouen un total de 152 oficis, 41 dels quals són nous o canvien de denominació. També s’han presentat 5 famílies d’oficis noves: arts de la mar, arts gràfiques i paper, arts naturals, fibres vegetals i, també, una d’interdisciplinària.

Els objectius que han marcat aquesta tasca han estat fomentar els artesans i millorar-ne la competitivitat. Es tracta d’un sector de futur, innovador, sostenible i creador d’ocupació, que, al mateix temps, manté les seves característiques intrínseques, creatives, patrimonials, culturals i de disseny propi.
Cadascuna de les famílies i oficis han estat debatuts i aprovats per la Ponència Tècnica d’Artesania, l’òrgan insular responsable de consensuar qualsevol assumpte relacionat amb l’artesania, així com de supervisar, aprovar o denegar les acreditacions artesanes.
A la presentació del ROA han estat presents també els representants de la Ponència, de la qual en formen part els mestres artesans de diferents gremis, l’Escola de Disseny, de l’ Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB). La Ponència supervisa i decideix l’aprovació o denegació de les acreditacions artesanes que es concedeixen a Mallorca. Així mateix, és l’òrgan de consens per a qualsevol acció relacionada amb l’artesania a l’illa.

Acurat procés d’anàlisi
En aquesta actualització, s’hi ha aplicat una metodologia d’anàlisis basada en diferents enfocaments: innovació, sostenibilitat, evolució tecnològica, context de globalització, emprenedoria, i també l’estudi dels oficis tradicionals i dels processos tècnics artesanals.

El conseller Cosme Bonet ha destacat que «en el centre de tot aquest procés hi han estat els artesans», per a la qual cosa s’han fet reunions amb els mestres artesans de cadascuna de les famílies, durant les quals s’han analitzat «els oficis que hi ha, les seves definicions i la proposta dels oficis nous». S’ha posat l’accent en els processos tècnics que fan que aquests oficis tinguin la consideració d’artesans. Aquest esforç, segons Pilar Sansó, «acredita que els oficis que apareixen en aquest catàleg siguin artesans i potenciïn un producte de qualitat i diferenciador».
¿¿¿¿¿¿¿
Modificacions d’oficis i famílies
A més de les 5 famílies noves, el registre ha incorporat també un total de 45 nous oficis, mentre que altres 102 han quedat fora del catàleg perquè tenen una equivalència o s’engloben en altres de nous. És el que ha passat amb 4 famílies que ja no hi són: del paper i del cartó, de la llum i de la calor, de la netedat i dels oficis singulars. En aquesta modificació, també s’hi nota la desaparició de famílies i oficis que s’extingeixen, la majoria dels quals tenen una equivalència directa amb altres oficis nous, ja sigui perquè s’engloben en un altre de  més genèric o perquè la denominació s’ajusta més a l’ofici. En tots els casos es mantindrà la denominació i el tipus d’ofici a tots els artesans i les artesanes que ja tenen l’acreditació.