Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca posa en marxa un procés participatiu per a la redacció del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca

El Consell de Mallorca posa en marxa un procés participatiu per a la redacció del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca

(08/02/2016)

Es duran a terme ponències amb experts, Meses de treball tècniques i reunions amb els portaveus polítics per aconseguir el màxim de propostes possibles i donar solucions integrades

El Departament de Medi Ambient elaborà un Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca adaptat a la realitat actual i encaminat a potenciar la reducció, reutilització i reciclatge dels residus. Pel seu disseny es vol contar des del primer moment amb tots els actors implicats, els polítics i també amb la ciutadania. Per això, juntament amb la direcció insular de Participació Ciutadana, s’ha creat un procés participatiu amb l’objectiu de recollir totes les propostes possibles per enriquir la redacció del nou PDSR.

 

Per aquest objectiu es crearan meses temàtiques de residus amb el lema “Enfocam els problemes, cercam solucions” on es podran debatre els temes i problemes concrets amb la participació dels sectors directament implicats, per tal de comptar amb diagnosis encertades i generar, a partir de la intervenció i la proposta, vies de solució a cada problema específic.

 

Ponències, jornades de treball i reunions amb portaveus polítics

 

Per aconseguir la màxima eficàcia, el primer dijous de cada mes es durà a terme una ponència tècnica on un expert exposarà la temàtica. Una ponència de la qual se’n farà difusió a través de les xarxes socials i del al pàgina web de Repensem Mallorca, per tal que arribi a un major nombre de persones.

 

A continuació, i després de deixar unes setmanes de marge per estudiar les conclusions de la ponència, es realitzarà una jornada de treball. Per aquestes jornades, que es faran el darrer dijous de cada mes, es convocarà a tots els actors específics implicats amb la temàtica per tal de poder generar debat i propostes.

 

Per altra banda, es duran a terme reunions trimestrals amb els portaveus dels diferents partits polítics amb representació al Consell de Mallorca per tal de traslladar les propostes sorgides en les diferents meses temàtiques realitzades i recollir les aportacions dels representants polítics per tal de tenir-les en compte a l’hora d’elaborar el PDSR.

 

Procés participatiu continu

 

Una vegada acabat tot aquest procés es recollirà tota la informació per incorporar-la a la redacció del Pla Director. Una vegada estigui fet l’esborrany, es penjarà a la pàgina web de Repensem Mallorca un cronograma per fer el seguiment de la tramitació del PDSR fins a la seva aprovació definitiva després d’haver complit amb tots els tràmits jurídics i administratius corresponents.

 

El principal objectiu d’aquest procés és que la participació arribi fins a l’essència de la redacció del PDSR perquè sigui sòlit i amb el màxim suport dels tècnics, polítics i la de ciutadania.

 

Calendari del procés participatiu

 

El pla de treball del procés participatiu s’ha marcat amb el següent calendari:

 

Mesa temàtica

 

Ponència tècnica informativa 

 

 

Jornada de treball i debat

 

Recollida selectiva

Dijous 3 de març

Dijous 17 de març

Matèria orgànica i compostatge

Dijous 7 d’abril

Dijous 21 d’abril

Reutilització

Dijous 5 de maig

Dijous 19 de maig

RAEE

Dijous 2 de juny

Dimecres 22 de juny

Prevenció de residus  al sector comercial

Dijous 7 de juliol

Dijous 21 de juliol

Tarifes de gestió de residus

Dijous  8 de setembre

Dijous 22 de setembre

Deixalleries, punts verds, parcs verds

Dijous  6 d’octubre

Dijous 20 d’octubre

Abocament i abandonament de residus

Dijous 3 de novembre

Dijous 17 de novembre

 

 

Les reunions amb els portaveus de tots els partits polítics amb representació al Consell es duran a terme el 31 de maig, el 4 d’octubre i el 29 de novembre.

 

La participació al Consell de Mallorca

La participació ciutadana ha estat des d’un inici, una preferència per aquest govern i s’ha impulsat en diverses situacions, iniciant així una relació estreta amb el moviment associatiu i la ciutadania de l’illa de Mallorca.

Hem iniciat el 2016 amb 4 processos participatius en marxa, una de les fites més importants ha estat la primera Audiència Pública en aquesta institució, que tingué lloc a principis de gener, en matèria de benestar social ja s’està treballant en el “Pla de participació per una Mallorca inclusiva” dins del qual la setmana passada van tenir lloc les primeres Jornades per una Mallorca Inclusiva on tècnics i entitats van treballar conjuntament per definir les línies de treball en matèria social. També s’han restablert les visites als pobles de l’illa dins del projecte “Repensem Mallorca” i per tancar, l'avui esmentat procés participatiu per idear el Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca. Paulatinament s'aniran posant en marxa diversos processos participatius en altres sectors competencials del Consell de Mallorca, amb la intenció de normalitzar la participació a la política i assolir un funcionament més democràtic de la institució.