Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca organitza unes jornades de debat ambiental sobre les prospeccions petrolieres

El Consell de Mallorca organitza unes jornades de debat ambiental sobre les prospeccions petrolieres

(31/10/2017)

En les jornades, que es duran a terme els dies 10 i 11 de novembre, també es parlarà del corredor de migració dels cetacis i de la contaminació acústica submarina

El Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha organitzat unes jornades sobre l’amenaça de les prospeccions d’hidrocarburs, actualment en tramitació per a Mallorca i per a la resta d’Illes Balears. A més, es parlarà de la necessitat d’accelerar la transició a un model energètic sostenible i fortament descarbonitzat, de la importància ecològica del corredor de migració de cetacis de la demarcació marina del llevant balear i del problema de la contaminació acústica submarina, una amenaça invisible perquè danya greument la xarxa intrínseca de la vida a la mar.

 

Amb aquestes jornades, el Consell de Mallorca i l’Aliança Mar Blava vol contribuir a conscienciar i a sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de protegir els nostres ecosistemes marins de les diferents amenaces greus que en posen en risc la viabilitat, com les prospeccions petrolieres, la contaminació acústica submarina i el canvi climàtic.

 

Les jornades tindran lloc divendres 10 de novembre a Palma (de 18 hores a 21 hores, a la Sala d’Actes de la Misericòrdia), i dissabte 11 de novembre a Inca (a les 11 hores al Museu del Calçat) i a Artà (a les 18 hores a la sala d’actes de la Biblioteca municipal Na Batlessa).

 

L’esdeveniment començarà amb una presentació del coordinador tècnic de l’Aliança Mar Blava per donar a conèixer l’evolució i la situació actual dels projectes de prospeccions d’hidrocarburs en tramitació en aigües balears i l’impacte que tindrà en la fauna marina i en el medi ambient.

 

A continuació, es projectarà el documental Sonic Sea, que versa sobre el problema de la contaminació acústica submarina, produïda principalment per les activitats de recerca d’hidrocarburs, la navegació marítima i les maniobres militars amb sonars.

 

A més, a Palma, després de la projecció del documental, hi haurà una taula rodona amb un col·loqui posterior, en la qual intervindran el catedràtic de física de la terra de la UIB, Damià Gomis; el biòleg especialista en mamífers marins, Txema Brotons; el coordinador del Secretariat Tècnic de l’Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, i la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja.

 

Actualment hi ha una sèrie de projectes de prospeccions petrolieres a la demarcació marina del llevant balear. El propòsit final de tots aquests projectes és extreure petroli o gas del subsol marí en aigües profundes, per mitjà de plataformes petrolieres a alta mar. Projectes de la mateixa naturalesa que el que ocasionà el vessament de cru més important de la història: el de la plataforma Deepwater Horizon de British Petroleum al golf de Mèxic el 20 d’abril de 2010. Un desastre ambiental i econòmic que afectà la pesca i el turisme, l’efecte negatiu del qual es perllongarà durant dècades.

 

La Mediterrània és una mar tancada. En cas d’accident a una plataforma petroliera o en el transport d’hidrocarburs, els corrents abundants, profunds i superficials propis d’aquesta mar, traslladarien la contaminació amb facilitat d’una zona a una altra, i multiplicarien els efectes negatius sobre el seu ric ecosistema i la seva notable i variada fauna i flora.

 

Per a més informació:

 

Alícia Torrandell, Consell de Mallorca, al 628 383 552

Carlos Bravo, Aliança Mar Blava, al 626 99 82 41