Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca opta per l’envàs retornable i subvenciona el projecte presentat per Begudes Puig

El Consell de Mallorca opta per l’envàs retornable i subvenciona el projecte presentat per Begudes Puig

(13/09/2022)

La vicepresidenta Ribot: «gràcies a la bona rebuda, el departament convocarà una nova línia de subvencions»

La consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, han visitat avui el centre d’envàs retornable de Begudes Puig, una de les empreses beneficiàries de la primera línia de subvencions d’economia circular del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient. La problemàtica ambiental que es pretén millorar és reduir la petjada ecològica i minimitzar la generació de residus.

El projecte que va presentar Begudes Puig pel qual ha rebut la subvenció de 20.000 € servirà per reduir el gran impacte del plàstic a través de dos eixos: ampliar el nombre d’envasos retornables de vidre que substituiran els envasos d’un sol ús i millorar el procés de reutilització de l’envàs retornable amb la recuperació i el reciclatge del tap de plàstic.

S’estima que l’impacte social d’aquest projecte d’economia circular permeti reduir el nombre de tones d’envasos de vidre que evitarem que es converteixin en residus, el CO2 que no s’expulsarà a l’atmosfera pel fet que no es transportaran aquests envasos de vidre de la Península a Mallorca i pel fet d’evitar costós procés de reciclatge de vidre i el nombre de tones de taps de plàstic que no es convertiran en residus.

Aurora Ribot ha explicat que «iniciatives com la presentada per Begudes Puig ens acosten a un paradigma nou de l’economia circular, que ens permet incrementar l’eficiència en la utilització dels recursos i la no generació de residus».

«Hem de tenir clar que, a mitjà termini, Mallorca serà circular o no serà i, per això, ens enfocam a promoure subvencions com aquesta. Gràcies a la bona rebuda, el departament convocarà una nova línia de subvencions. Volem destacar també que, a la nostra illa, hi ha un teixit econòmic capaç de gestionar els residus que genera i, per tant, pot ser circular de forma completa», ha afegit Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha detallat que «amb aquesta subvenció volem fer front a la problemàtica ambiental millorant la reducció de la petjada ecològica i minimitzant la generació de residus».

Per la seva banda, Julià Puig, quarta generació de Begudes Puig, ha destacat que «a Begudes Puig estam molt contents d’haver pogut rebre aquesta subvenció del Consell de Mallorca. Nosaltres, en un moment donat, vàrem decidir deixar de fabricar plàstic per dedicar-nos exclusivament al vidre i, sobretot, al vidre retornable. Per això aquestes ajudes són molt importants, perquè incentiven i motiven les empreses a fer un canvi cap a un model més sostenible i verd».

El procés que se segueix és el següent: es recullen els envasos de vidre no retornables del lloc de venda. Es tornen a la fàbrica d’envàs retornable, es netegen els envasos de vidre, es reutilitzen i es tornen a omplir. A llarg termini, un cop acabi el cicle de vida útil dels envasos de vidre retornables, es reciclaran.

Avantatges del projecte

1.  Permet frenar la producció de recipients nous, per la qual cosa es redueix la petjada ecològica i es minimitza la generació de residus.
2.  S’evita la utilització de plàstic o de vidre no retornable com a matèria primera.
3.  Redueix la contaminació perquè el vidre és més fàcil de reciclar i menys contaminant.
4.  Retarda la necessitat de reciclar un producte i n’augmenta la vida útil.
5.  Millora el gust de la beguda, cosa que ens permet oferir una línia de producte d’alta qualitat.

El projecte millorarà la problemàtica ambiental mitjançant la incorporació d’un total de 191.444 envasos de vidre retornables, distribuïts en envasos de 33 cl, 20 cl i 50 cl. A la fàbrica també s’incorporaran 2.340 caixes per emmagatzemar les botelles de vidre retornables.