Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca opta per l’acció social per combatre l’emergència climàtica

El Consell de Mallorca opta per l’acció social per combatre l’emergència climàtica

(20/09/2022)

La consellera Ribot: «La ciutadania ha de marcar el full de ruta per a la Mallorca sostenible que necessitam per al futur»

El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat atorgar una subvenció nominativa a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) per organitzar l’Assemblea pel Clima a Mallorca. L’aprovació de la partida econòmica s’ha aconseguit amb 18 vots favorables, 3 en contra i 10 abstencions.

L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca és una iniciativa pionera que consisteix a reunir en assemblea representants de la societat civil, que es triaran per sorteig. Aquests representants seran convidats a participar en una jornada de formació i, després d’un procés deliberatiu obert, elaboraran un informe amb conclusions que es convertiran en encomandes per a les administracions públiques i privades competents per ajudar a combatre l’emergència climàtica.

És una manera innovadora d’implicar la ciutadania en la presa de decisions de forma democràtica sobre els efectes del canvi climàtic sobre l’illa i el planeta, un tema que requereix no perdre temps. La iniciativa preveu la convocatòria d’una assemblea participativa a cada illa i una d’autonòmica.

El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient treballarà de forma conjunta amb el Govern de les Illes Balears i amb la Universitat de les Illes Balears per organitzar l’assemblea a Mallorca. Aquest procés participatiu disposarà d’un pressupost total de 400.000 euros, 100.000 dels quals són una aportació del Consell de Mallorca.

La vicepresidenta Aurora Ribot ha destacat que «en la lluita contra l’emergència climàtica, el paper de la ciutadania és cabdal. Eines com aquesta assemblea ens permeten arribar a acords per damunt de la lògica partidista. La ciutadania ha de marcar el full de ruta per a la Mallorca sostenible que necessitam per al futur».

«Per a nosaltres, és molt important que Mallorca continuï sent referent en matèria de transició energètica i de transició ecològica, i estam molt contents de poder treballar amb el Govern i la UIB per extreure conclusions sobre aquest tema. Des del Consell, des del primer moment vàrem veure molt interessant aquesta assemblea i, sobretot, el fet que tengui representació a cada illa. Per tant, estam molt satisfets de poder posar en marxa aquesta Assemblea pel Clima», ha afegit la consellera.

S’han estudiat altres experiències de sorteig i d’assemblees deliberatives i sembla que els resultats aconseguits han estat molt bons. En el cas de les Illes Balears, l’assemblea no és més que l’aplicació d’una iniciativa que ja es du a terme a altres països d’Europa, com Suècia, França, Irlanda o el Regne Unit, i del món, com són Austràlia o Canadà.  

La Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) va néixer l’any 1996 amb l’objectiu de desenvolupar mecanismes de coneixement, diàleg i col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears i les empreses.