Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca impulsarà un Itinerari Cultural Europeu dedicat a la figura de Ramon Llull

El Consell de Mallorca impulsarà un Itinerari Cultural Europeu dedicat a la figura de Ramon Llull

(01/06/2016)

La institució insular i el Cercle d’Economia de Mallorca han presentat la posada en marxa d’una grup de feina per aconseguir aquest objectiu davant representants de les institucions i les entitats civils de l’illa

El monestir de la Real ha estat l’escenari escollit pel Consell de Mallorca i el Cercle d’Economia per presentar davant les institucions i la societat civil de l’illa la seva intenció d’impulsar un itinerari cultural europeu dedicat a la vida i l’obra de Ramon Llull.

 

El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha assegurat que s’havia triat aquell indret per fer públic el projecte “per expressar el lligam i la simbologia d'aquest lloc amb el gran savi mallorquí i amb el corrent de pensament filosòfic del lul·lisme”.

 

Ensenyat també ha afegit que “l'Any Llull ens atorga una oportunitat històrica que no podem desaprofitar. La figura de Ramon Llull mereix una promoció constant que permeti aprofundir encara més en la seva vida i la seva obra. Igualment, aquesta reivindicació també ha de revertir beneficiant els mallorquins i les mallorquines amb un economia més lligada a la cultura i al saber”.

 

El conseller d’Economia i Hisenda del Consell de Mallorca Cosme Bonet i el president del cercle d’Economia de Mallorca Andreu Rotger han explicat que, a proposta i amb col·laboració del Cercle, la institució insular vol fer una aportació específica en aquest 700è aniversari en què la cultura estigui imbricada amb el progrés, el benestar social, i també amb la revitalització i la modernització de la vida econòmica de les Illes Balears, en especial de Mallorca.

 

No es vol incidir només en allò que ja han programat i realitzat altres institucions i entitats de manera molt satisfactòria sinó fer-ho des d'un angle diferent. El Consell espera que la societat civil s'impliqui i es posi al capdavant d'aquesta proposta per marcar una fita que perllongui l'efemèride en benefici de la població mallorquina, balear i europea.

 

Per això, s’ha convidat al Govern; als ajuntaments de Palma, Algaida i Valldemossa; a la Universitat de les Illes Balears, a sindicats, entitats culturals, mitjans de comunicació, etc. a implicar-se en un grup de feina perquè aquest projecte de ruta dedicada al savi mallorquí sigui una realitat.

 

La primera passa que cal fer ara és constituir una societat civil amb personalitat jurídica per aconseguir que al manco tres estats europeus siguin socis d’aquesta nova ruta. 


L'Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d'Europa a aquelles rutes, recorreguts i trajectes que aglutinin una sèrie de valors. Són un patrimoni cultural viu, democràticament definit, no només per la seva bellesa o antiguitat, sinó perquè faciliten l'intercanvi, l'enriquiment mutu, la cooperació i la creació d'una identitat europea comuna.

 

Amb els itineraris culturals es pretén anar més enllà del simple llançament de productes culturals o turístics, i s'aposta per la protecció dels valors culturals europeus, per tal de fomentar noves formes de trobada entre la ciutadania, posar en valor patrimonis poc coneguts i desenvolupar programes de cooperació.

 

Les característiques que acompanyen Ramon Llull són les quals fan possible que aquesta ruta que es proposa, estigui plenament en consonància amb l'Acord sobre itineraris culturals del Consell d'Europa

 


La ruta s'emmarcaria dins l'espai dels estats següents: Espanya, França, Itàlia, Alemanya -atesa la importància que té la Universitat de Friburg sobre la temàtica lul·liana-,Tunísia, Algèria, Xipre, Armènia i Israel. Els llocs i les poblacions implicades en cada un dels països podria ser el següent; a Espanya, a més dels llocs lul·lians de Mallorca abans ressenyats, Sant Jaume de Compostel·la i Barcelona; a França, Santa Maria de Rocamador (Querci), Montpeller, París, Lió, Poitiers, Marsella, Avinyó, Viena del Delfinat; a Itàlia -Roma, Gènova, Nàpols, Lucera, Pisa, Messina i Monreale (Sicília); a Tunísia, Tunis; a Algèria, Bugia; a Xipre, Limassol; a Armènia, la costa d' Iskenderum i a Israel, Jerusalem.

 

Dels 34 itineraris del Consell d'Europa, 21 compten amb participació de l'Estat espanyol. El primer es va fer l'any 1987: els camins de Sant Jaume de Galícia. Altres itineraris són: la ruta dels fenicis, el llegat andalusí, l'itinerari europeu dels cistercencs, la ruta del megalitisme, de Carles V, de Napoleó i, en preparació, la ruta via Carlemany.