Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca ha abonat 8,6 milions d’euros en ajudes directes als sectors econòmics dels municipis

El Consell de Mallorca ha abonat 8,6 milions d’euros en ajudes directes als sectors econòmics dels municipis

(13/08/2021)

El Consell de Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Turisme, ha abonat aquesta setmana als sectors econòmics de Palma (2.160.000 euros) Binissalem (51.500), Manacor (43.500), sa Pobla (10.500), Banyalbufar (4.950), Lloseta (34.000). Es tracta de les ajudes directes convocades gràcies a l’aportació de la institució insular, els ajuntaments i el Govern de les Illes Balears per contribuir a pal•liar les conseqüències de les restriccions per mor de la covid-19 en el teixit empresarial local. 

Actualment ja s’han abonat gairebé 8,6 milions d’euros, concretament 8.571.150. En total, la Fundació tramita els ajuts directes per als sectors econòmics de 22 municipis de l’illa: Palma, sa Pobla, Sencelles, Banyalbufar, Sant Joan, Muro, Campos, Mancor, Felanitx, Campanet, Valldemossa, Capdepera, Puigpunyent, Alcúdia, Porreres, Búger, Sant Llorenç, Maria de la Salut, Manacor, Lloseta, Estellencs i Binissalem. 

L'objectiu d'aquests doblers és facilitar la recuperació econòmica del teixit empresarial. D'aquesta manera, comerços, restaurants, empreses i entitats culturals i del món del transport, entre d'altres, reben ajudes directes de l'ajuntament del seu municipi per evitar la fallida, pal•liar els efectes de la pandèmia i facilitar la reactivació de l'economia i de l'empresa. L'ajuda és d’entre 1.000 i 2.000 euros per centre de treball o establiment. Aquestes ajudes són compatibles amb la percepció de qualsevol altra subvenció procedent de qualsevol entitat del sector públic o privat.

El Govern balear, Consell de Mallorca i ajuntaments aporten més de 22 milions d’euros en ajudes directes al sector econòmic local amb la finalitat de contribuir a pal•liar les conseqüències de la pandèmia en els negocis de restauració, comerç, activitats culturals, oci infantil o transport, entre d’altres. Es tracta d'un fons comú en què Consell insular i Govern aporten 7,5 milions d'euros cadascun, mentre que els consistoris han d'igualar o superar la xifra que els destina cada institució, és a dir, es tracta d'un fons comú en que cada nivell administratiu aporta el 33% del total. 

Així, el Consell tramita ajudes directes per una quantia d’almanco 15,5 milions d'euros per als sectors econòmics de 22 municipis (5,17 milions propis i 5,17 del Govern balear, mentre que els ajuntaments hi destinen una quantitat igual o superior). 

Altres 28 consistoris van optar per gestionar les ajudes directament, i per això el Consell els ha adjudicat ja 2,41 milions d'euros perquè convoquin les ajudes pel seu compte. El mateix farà el Govern i, amb l’aportació pròpia de cada ajuntament, les ajudes en aquests 28 municipis seran de, mínim, 7,23 milions d’euros.

El pressupost de totes aquestes ajudes prové del fons comú del Consell, del Govern balear i dels ajuntaments, al qual cada institució hi aporta la mateixa part proporcional (un 33 %), a excepció dels casos de Palma, Alcúdia, Sant Llorenç i Lloseta, on els ajuntaments han fet una aportació superior per als seus sectors econòmics. El Consell, a través de la Direcció Insular de Desenvolupament Local, ha redactat les convocatòries, mentre que la Fundació Mallorca Turisme tramita i atorga les ajudes de manera àgil.

D’altra banda, a principi d’aquest mes el Consell de Mallorca i el Govern varen reforçar les accions de reactivació econòmica amb la signatura d’un nou conveni signat entre la presidenta Catalina Cladera i el conseller del Govern Iago Negueruela per un total de 5 milions d’euros, que donarà lloc a actuacions de recuperació econòmica i turística.