Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca finalitza la restauració de la tafona de Conques

El Consell de Mallorca finalitza la restauració de la tafona de Conques

(28/06/2019)

Unes feines que s’iniciaren el gener de 2018 i que han consistit en la rehabilitació arquitectònica i de tots els elements de producció. La tafona, ubicada a Puigpunyent, data del segle XVI i s’emmarca dins la possessió de Conques, declarada Bé d’Interès Cultural. Es preveu que s’obri al públic a partir de setembre.

Un equip del Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca encapçalat per la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha visitat avui les obres de restauració de la tafona de Conques, a Puigpunyent. Unes feines en les que han participat les brigades de picapedrers, fusters i ferrers de la Unitat del Patrimoni Històricoindustrial del Consell.

La de Conques és una de les 18 tafones que es conserven al terme municipal de Puigpunyent, segons les dades recollides al catàleg de tafones de Mallorca elaborat per la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Consell. Datada de finals del segle XVI, la tafona s’emmarca  dins la possessió de Conques, declarada BIC amb la categoria de Monument, el 1993. A l’arxiu municipal de Puigpunyent es conserven els llistats de producció d’oli d’entre els anys 1929 i el 1958.

La tafona de planta rectangular té coberta plana, sobre la qual es situa el primer pis de les cases. Amb una superfície de 150 metres quadrats, està dividida en dos espais separats per un arc rebaixats. Disposa d’una botiga d’oli, de 27 metres quadrats, a l’interior del qual se situen els diferents safareigs.

La tafona de Conques conserva tots els elements de producció, tant pel que fa al procés de mòlta com el de premsat. El procés de mòlta es realitzava mitjançant un trull, de tipologia tradicional.

Les tasques de restauració s’iniciaren el gener de 2018 i han consistit en la restauració arquitectònica i de la maquinària de la tafona. S’ha retirat el morter malmès dels paraments i s’han refet tots els revestiments seguint la mateixa tècnica d’aplicació original. S’ha netejat el sostre de fusta de la tafona així com tots els elements de pedra, cuixeres, bassí i les peces de marès que conformen l’arc rebaixat i el fumeral de la caldera. Així mateix s’hi ha reconstruït la fornal, s’hi han restaurat totes les portes i s’hi han construït les fusteries que mancaven.

Tots els elements de la maquinària, excepte de la premsa de biga, s’han desmuntat i traslladat al taller de la Unitat del patrimoni historicoindustrial per a la seva neteja i tractament. S’han substituït algunes de les bigues que sostenen l’arbre i els engranatges del trull. També s’han fet net els elements de fusta als quals s’hi ha aplicat un tractament antixilòfags i s’ha retirat la capa de greix i eliminat la capa d’oxidació dels elements de ferro.

La tafona, actualment en mans privades, es podria traspassar en breu a l’ajuntament de Puigpunyent gràcies a un preacord assolit amb els propietaris. També està previst organitzar-hi visites guiades gratuïtes a partir del proper mes de setembre.

El projecte de restauració de la tafona de Conques ha comptat amb un pressupost de 112.731 euros, el 80% del qual l'ha aportat el Consell de Mallorca.

A la visita d’avui matí han assistit la directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll, la coordinadora de la Unitat de Patrimoni Històricoindustrial del Consell de Mallorca, Aina Serrano, el batle de Puigpunyent, Antoni Marí, el regidor de Galilea i de manteniment i aigua de Puigpunyent, Eladio Tomàs, la propietària de la tafona, Teresa Nieto, i el fill del darrer tafoner de Conques, Sebastià Coll.

¿¿¿¿¿¿¿