Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca encoratja els ajuntaments perquè apostin per les polítiques d’igualtat

El Consell de Mallorca encoratja els ajuntaments perquè apostin per les polítiques d’igualtat

(24/09/2019)

L’Assemblea de Batles i Batlesses celebrada avui ha aprovat un acord per reclamar a l’Estat que flexibilitzi la regla de despesa i permeti que els ajuntaments puguin gastar els estalvis dels seus comptes

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, les vicepresidentes Bel Busquets i Aurora Ribot, i la majoria de membres del Consell Executiu han participat en la primera Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca d’aquesta legislatura, a la qual hi han assistit representants dels 53 consistoris de l’illa i de l’Entitat Local Menor de Palmanyola.

La presidenta Cladera s’ha dirigit a l’Assemblea apel·lant a la força creixent dels municipis a Mallorca i ha exposat els punts fonamentals de feina en els quals el Consell implica els ajuntaments. En aquest sentit, ha volgut recordar “els objectius bàsics dels Acords de Raixa: la triple sostenibilitat cap on ha de caminar Mallorca, que ha de ser ambientalment, socialment i econòmicament sostenible. Però sobretot volem encoratjar els municipis a apostar de forma molt decidida per les polítiques d’igualtat i el feminisme. Per tant, a contribuir a lluitar contra la violència masclista. Necessitam que els municipis també s’empoderin i impulsin aquestes polítiques de la mà del Consell”.

En declaracions als mitjans de comunicació, la presidenta ha assenyalat que en aquesta trobada “tot Mallorca està representada a través dels municipis”. “El Consell de Mallorca ha de contribuir a millorar totes les polítiques que fan els ajuntaments”, ha explicat, “i l’eix del municipalisme és fer polítiques de la mà dels ajuntaments. Aquesta trobada és una primera fita per engegar aquesta nova legislatura plegats”.

Per la seva banda, el conseller executiu de Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha recordat que amb aquesta reunió el Consell “pretén donar veu als batles i batlesses de Mallorca per tal que, junts, dissenyem aquelles polítiques públiques de cooperació que trobem adients”. A més, ha afegit que en els Acords de Raixa, “ja vam recollir la intenció de donar un impuls important a l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca com a òrgan consultiu”.

Punts de l’ordre del dia

Per unanimitat, s’ha aprovat una resolució per instar el Govern de l’Estat a acordar, dins el marc de la Mesa tècnica que manté amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la flexibilització o l’exempció de l’aplicació de la regla de despesa a les entitats locals sanejades i que disposen de romanents procedents de superàvits comptables immobilitzats a comptes bancaris, per tal que puguin realitzar inversions, prestació de serveis i contractació de personal en compliment de les seves competències.

Durant l’Assemblea, la consellera de Presidència Teresa Suárez ha transmès la intenció del Consell de crear una Comissió Sectorial per una Mallorca lliure de violències masclistes, a través d’una trobada amb tots els regidors i regidores responsables d'igualtat dels ajuntaments el pròxim 21 d’octubre. D’aquesta manera es vol crear un fòrum per coordinar i compartir experiències, polítiques i iniciatives; establir vies de col·laboració entre municipis i el Consell; i donar a conèixer tot el potencial de recursos de què disposa la Direcció Insular d'igualtat.

Per últim, Iván Sevillano, conseller executiu de Mobilitat i Infraestructures, ha informat als assistents a l’Assemblea que començarà pròximament la redacció d’un Pla d’Aparcaments Dissuasoris de Mallorca. Per això, i com no pot ser d’altra manera, es vol comptar amb la col·laboració de tots els ajuntaments, així com del Departament de Territori i de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern.

Aquest Pla té la finalitat d’ordenar i planificar la ubicació i l’execució d’aquest tipus d’aparcaments, amb els quals es pretén promoure i fomentar l’ús del transport públic i la mobilitat sostenible. De fet, la intenció del Consell és evitar aglomeracions de trànsit rodat per l’ús excessiu del vehicle privat i reduir les emissions de CO2.

Constitució de la mesa

En aquesta primera sessió de l’Assemblea de Batles i Batlesses se n’ha constituït la mesa. Així, la presidència serà per a Catalina Cladera; la vicepresidència per al batle de Sóller, Carlos Simarro; i la secretaria per al conseller executiu Jaume Alzamora. Els vocals són el batle de Llucmajor, Éric Jareño; la batlessa d’Andratx, Katia Rouark; el batle d'Artà, Manolo Galán; i la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló.

La trobada també ha permès escollir els representants de l’Assemblea al Consell Assessor de la Fundació Mallorca Turisme, que seran el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, i el batle de Manacor, Miquel Oliver. El conseller executiu de Turisme i Esports, Andreu Serra, ha manifestat el seu compromís d’ampliar la representació de les batlies en aquest Consell Assessor.