Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca analitza l’impacte dels residus lligats a l’estacionalització turística a tres platges de l’illa

El Consell de Mallorca analitza l’impacte dels residus lligats a l’estacionalització turística a tres platges de l’illa

(26/02/2017)

L’estudi es duu a terme en l’àmbit del projecte europeu Blue Islands al que hi participen set països de la Mediterrània

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, i la directora insular de Residus, Catalina Maria Canals, han participat avui al primer mostreig que es durà a terme a la platja de Torà a Peguera (Calvià) en el marc del projecte europeu Interreg-MED Blue Islands.

 

A més de la platja de Torà, avui també s’han duit a terme mostrejos a altres dues platges més que formaran part de l’estudi. Concretament, les platges de sa Cànova a Artà i a Es Caragol de Santanyí. Aquests espais han estat elegits segons les directius marcades per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA) i que estableixen unes característiques concretes per dur a terme l’estudi, com per exemple que hi hagi una platja d'ús turístic molt intensiu, una freqüentada majoritariament per població local i una freqüentada tan per turístes com població local pero no amb una intensitat tan elevada. Un estudi que té una durada de tres anys i implica tant a la zona terrestre com a la zona marítima, amb col·laboració de l’Institut Oceanogràfic i Amics de la Terra.

 

Concretament avui, s’ha iniciat el mostreig a les platges delimitant cent metres de línia de costa per treballar. Primerament, s’han recollit i s’han inventariat tots els residus que s’han trobat, fins i tot els microplàstics (tots aquells de manco de 0,5 cm). A continuació, s’han triat cinc punts de la zona delimitada per recollir mostres d’arena segons el protocol establer per l’ICTA.

 

Les mostres recollides s’enviaran a la Universitat Autònoma de Barcelona perquè siguin analitzades. Aquests mostrejos, amb la mateixa metodologia, s’estan duent a terme a les diferents illes que formen part del projecte (Roda, Creta, Mikonos, Sicilia, Cerdenya, Malta, Xipre, RBA i Mallorca) i s’aniran repetint a la mateixa zona durant els tres anys que dura el projecte.

 

Interreg-MED BlueIslands és un projecte en el qual tan sols hi participen illes de la zona mediterrània i a través del qual s’analitzarà com afecta l’estacionalitat turística a la generació de residus.

 

Concretament, el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca durà a terme tasques tècniques d’estudi i posarà en marxa una campanya de sensibilització turística per fomentar el reciclatge. Per dur a terme aquesta feina, el Consell de Mallorca comptarà amb un pressupost de 210.118 euros, dels quals el 85% serà finançat per la Unió Europea i la resta per la institució insular. A més, la Direcció General d’Educació Ambiental, Qualitat i residus és soci associat del projecte.

 

Al projecte hi participen 13 entitats o institucions de set països diferents (Grècia, Croàcia, Itàlia, Malta, França, Bèlgica i Espanya), coordinats pel Ministeri d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Xipre. El pressupost total del projecte és de 2,7 milions d’euros.