Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell culmina el procés per adquirir l'edifici del Sindicat de Felanitx

El Consell culmina el procés per adquirir l'edifici del Sindicat de Felanitx

(18/02/2019)

Una vegada es faci efectiva l'expropiació, l'edifici serà recuperat per evitar la seva degradació

El Consell de Mallorca fa la darrera passa administrativa per convertir l'edifici del Sindicat de Felanitx en un espai públic. La institució insular ha creat una comissió a tres bandes que fixarà el preu definitiu per a l'expropiació de l'immoble. La taxació serà, d'acord amb la legislació vigent, executiva i per tant permetrà de manera immediata l'ocupació de l'espai. Aquesta comissió tècnica estarà integrada pel mateix Consell, representat per un tècnic designat per la Universitat de les Illes Balears, la propietat del sindicat i un membre de l'Instituto de España, entitat que agrupa a les nou Reials Acadèmies oficials.

D'aquesta manera es completarà el procès adminsitratiu iniciat per expropiar l'immoble. Una fita que es materialitzarà abans de dos mesos. Una passa que es fa en compliment de la legislació per garantir la conservació d'aquest espai emblemàtic.
El pla d'usos, que s'elaborarà a partir que s'hagi fet efectiva l'expropiació, posarà les bases per al projecte de rehabilitació i condicionament del centre, que té uns 6.000 metres quadrats construïts i uns 22.000 de terreny. L'objectiu del Consell és convertir l'antic celler cooperatiu en un centre internacional d'arts plàstiques sota l'auspici de la figura del pintor de Felanitx Miquel Barceló. S'estudia crear una Fundació i obrir la participació en altres institucions i entitats privades. De fet, 'artista ha manifestat la voluntat que el Sindicat es converteixi en un centre d'estudis de les belles arts més que no en un museu, una opció que comparteixen. "Igual que en el passat el Sindicat va ser un gran motor dinamitzador de l'economia local, ara pot tornar a ser-ho", ha dit el president del Consell. El batle de Felanitx, Jaume Montserrat ha mostrat la seva satisfacció per poder concloure de manera satisfactòria el procés. “han estat molts anys de feina que ara donen resultat”.

Enguany, el Celler Cooperatiu, origen del Sindicat, fa cent anys des que, el 1919, el fundà l'enginyer Ernest Mestres. L'edifici, que ara presenta un estat ruïnós, s'acabà de construir el 1921 segons un projecte de Guillem Fortesa. Els anys 70 del segle XX va viure la màxima esplendor. Després d'un llarg període de decadència, es va tancar a finals de 1990. Dos anys després el va adquirir l'actual propietari, Pau Ripoll. Poc després de ser declarat BIC l'any 2001, ja hi va haver les primeres converses informals amb Miquel Barceló per vincular el bé patrimonial a l'obra de l'artista felanitxer.

 

¿¿¿¿¿¿¿