Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell assegura una inversió de 60 milions d’euros als municipis de Mallorca 

El Consell assegura una inversió de 60 milions d’euros als municipis de Mallorca 

(11/04/2022)

La institució insular ha exposat  a l’Assemblea de Batles i Batlesses el pla de xoc per pal•liar els efectes de la guerra a Ucraïna, que suposa més de 33 milions d’euros per als ajuntaments, que se sumen als 27 milions per a projectes municipals i per a la millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat.

L’Auditori del Parc Bit de Palma ha acollit una sessió extraordinària de l’Assembla de Batles i Batlesses de Mallorca. Presidida per la presidenta Catalina Cladera, ha comptat amb la presència de les vicepresidentes i de la resta de consellers i conselleres executives. Hi han assistit representants de tots els Ajuntaments de l’illa i de tots els grups polítics del Ple del Consell.
 
La trobada s’ha convocat de manera extraordinària per tal d’explicar les mesures del Consell per pal•liar els efectes econòmics, humanitaris i socials provocats per la guerra a Ucraïna. Així, el Pla Mallorca de resposta a l’impacte de la guerra d’Ucraïna inclou 23 mesures immediates que mobilitzen més de 44 milions d’euros per protegir famílies, empreses i sectors productius. D’aquests 44 milions, més de 33 es destinen de manera directa als ajuntaments, i sumats als 27 del Pla d’inversions per a obres de competència municipal i de les actuacions subvencionades dels PAESC (Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima), signifiquen més de 60 milions d’euros d’inversió directa als municipis per mitigar els efectes socials i econòmics de la guerra d’Ucraïna.

«Igual que ja hem fet en pandèmia, al Consell mobilitzam tots els recursos disponibles per fer front als efectes econòmics i socials de la guerra, i ho feim des del municipalisme, fent feina  amb els ajuntaments, invertint en els municipis i donant-los eines per mitigar aquest impacte, tant a nivell econòmic com social i humanitari», ha expressat la presidenta Cladera. 

«Estam mobilitzant 60 milions d’euros que van directament als municipis», ha dit la presidenta. «Ho feim amb mesures dirigides específicament a mantenir l’obra pública per protegir empreses i treballadors, com els 5 milions per compensar l’encariment de preus de material, invertint 18 milions en millora de la circularitat turística i 5,2 milions per a instal•lacions esportives municipals, a més d’una altra aportació extraordinària de 5,4 milions als serveis socials municipals perquè puguin afrontar l’argument de demanda social i atendre persones desplaçades», ha conclòs. 

D’altra banda, Cladera també ha explicat que el Pla Mallorca de resposta a la guerra d’Ucraïna servirà de base per a un protocol de compromisos conjunts del Consell de Mallorca i la FELIB en matèria econòmica, social i humanitària, tal i com ja es va fer en el pla de recuperació de la pandèmia, en què la institució insular i els ajuntaments treballaren plegats i que ja s’està elaborant, després d’una reunió amb el president de la FELIB per acordar mantenir aquesta col•laboració.

En el marc d’aquest Pla de xoc impulsat pel Consell de Mallorca, el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha presentat una inversió de 5 milions d'euros i una clàusula per pal•liar l'alça dels preus dels materials i assegurar centenars de llocs de feina.

Iván Sevillano ha explicat que, per pal•liar les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna que posaven en risc l'estabilitat laboral de centenars de persones del sector de la construcció, «hem injectat 5 milions d'euros per minvar les conseqüències de l'alça de preus dels materials i també hem presentat una clàusula que farà de balança, perquè l'increment dels preus no només recaigui sobre l'empresa i, per extensió, sobre els treballadors. Estam contents perquè ha tingut una bona rebuda per part del sector». 

A més, el conseller també ha presentat un Decret que s'aprovarà en el següent ple del Consell de Mallorca per a l'aplicació dels decrets a la institució insular, que fa uns dies el Govern de les Illes Balears va assolir de l'Estat, relatius a l'adopció de mesures en matèria de contractació pública a conseqüència de la crisi econòmica i social.

Pla de mesures antifrau per a la gestió dels Fons Next Generation

El conseller de Presidència, Javier de Juan, ha explicat a l’assemblea de batles i batlesses de Mallorca el pla de mesures antifrau per a la gestió dels Fons Next Generation de la Unió Europea. Aquest Fons forma part del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) creat en el marc d'ajuda als Estats membres arran la crisi causada per la covid-19. De Juan ha assenyalat que el Pla Antifrau és un dels requisits necessaris per accedir a les ajudes. Aquest document, que es va aprovar en sessió plenària, serveix com a model als ajuntaments que l’hauran d’adaptar a la seva realitat local. La institució insular també donarà assistència als municipis per poder dur a terme aquesta adaptació. 

El pla s’estructura al voltant dels quatre elements clau de l'anomenat «cicle antifrau»: prevenció, detecció, correcció i persecució. Si es detecta qualsevol irregularitat es suspendrà el procés administratiu i es constituirà un comitè independent per avaluar si es retira el finançament. Mitjançant l'elaboració d'aquest Pla de Mesures Antifrau i amb les mesures establertes en ell es complirà amb totes les obligacions i requisits estipulats a la normativa vigent amb la finalitat de protegir els interessos econòmics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de l’Estat espanyol i de la Comunitat Europea.

Conveni amb Correos per a la instal•lació de caixers automàtics

La Direcció Insular de Desenvolupament Local ha aprofitat l’espai de l’Assemblea per exposar la possibilitat d’elaborar un conveni amb Correos per a la instal•lació de caixers automàtics a nuclis que tenen mancança de serveis bancaris. Així, «el Consell faria d’intermediari per negociar l’establiment d’aquestes infraestructures en els municipis, cosa que suposaria pal•liar l’exclusió financera i, alhora, tractar amb el proveïdor com un conjunt», considera Jaume Alzamora, conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local. 

Precs i preguntes de batles i batlesses

En haver tractat tots els punts de l’ordre del dia, la presidenta Cladera ha passat la paraula als batles i batlesses presents a la sessió, perquè poguessin plantejar els temes i dubtes que tenguessin. Hi han participat, per exemple, el batle de Manacor, Miquel Oliver, la batlessa de Campos, Xisca Porquer, el batle de Sencelles, Joan Carles Verd, o el batle de Pollença, Tomeu Cifre. 

Vídeos

assemblea batles