Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell activarà espais de creació audiovisual per a nous talents cinematogràfics amb Fons Europeus

El Consell activarà espais de creació audiovisual per a nous talents cinematogràfics amb Fons Europeus

(30/05/2022)

El projecte Illes de Ficció acollirà a guionistes de sèries i llargmetratges de ficció.

El Consell de Mallorca, inclòs en un projecte en comú amb el Consell d’Eivissa i el Consell de Menorca, ha rebut una subvenció de l’ICAA (Ministeri de Cultura) de 250.000 € de Fons Europeus per organitzar residències de creació i desenvolupament de projectes audiovisuals al 2022 i 2023. El projecte, anomenat Illes de Ficció, se centrarà en el treball per crear sèries i llargmetratges de ficció. La majoria d’aquesta ajuda arribarà directament al Consell de Mallorca.

Illes de Ficció – Residències de creació audiovisual de les Illes Balears es planteja com una extensió de la residència internacional de guionistes The write retreat que se celebra anualment a Mallorca des del 2018 i que en cada edició acull una desena de guionistes de tot el món, acompanyats i dirigits per especialistes d’alt nivell.

A més de donar continuïtat a The write retreat, el projecte proposa articular altres iniciatives que ja funcionen, dirigides a la creació audiovisual i a facilitar l’accés al mercat, reforçant el seu abast, i complementant-les amb actuacions que permetin als participants assolir un nivell més alt de formació i d’interacció amb els actors més rellevants de la indústria i el mercat.

Illes de Ficció sorgeix de la col·laboració entre els consells insulars de Mallorca, d’Eivissa i de Menorca, a través de les respectives Film Commission, amb el suport de la televisió autonòmica IB3TV, i de les associacions APAIB (productors), ACIB (cineastes i guionistes) i CIMA (dones de cinema).

El projecte organitzarà un programa de dues residències cada any (2022 i 2023), amb una durada de vuit setmanes cada una. Es duran a terme a Mallorca, Eivissa i Menorca, i comptaran amb el suport i el cofinançament del consell insular de cada illa, a través de les Film Commission respectives, que coordinaran i organitzaran les activitats que s’hi celebrin. Cada residència comptarà amb deu participants i una estarà especialitzada en sèries de ficció i l’altra en llargmetratges de ficció.

Una plataforma digital interconnectarà els participants i els experts que participin en el projecte, gestionarà tots els materials que es creïn a les residències i servirà de punt de contacte permanent entre els autors, les autores, i les persones interessades en produir, finançar i distribuir els projectes, que pot ser durant la celebració dels esdeveniments o quan ja hagin finalitzat. La residència acabarà amb una Jornada de mercat, que inclourà un pitching, en què cada participant presentarà el seu projecte.

De cada una de les dues residències de cada any sortirà un projecte guanyador, que accedirà a una ajuda de desenvolupament de la Mallorca Film Commission, amb la qual el projecte es podrà continuar desenvolupant durant els sis mesos següents.        

La residència que se celebrarà a Mallorca estarà dedicada a les sèries de ficció, mentre que la d’Eivissa tractarà sobre els llargmetratges de ficció, i cada una comptarà amb el suport del seu consell insular. Les Jornades de mercat finals tendran lloc a Menorca, també amb suport del consell insular de l’illa.

Aquesta iniciativa es suma a l’aposta del Consell de Mallorca per convertir la illa en un centre internacional de cinema. L’objectiu és atraure als professionals del sector i convertir Mallorca tant en un nucli de rodatges com en un punt de creació i desenvolupament de projectes.

Cal recordar que ja hi ha aprovada una subvenció de 2,1 milions € pel projecte Green Film Shooting, que es començarà a desenvolupar les properes setmanes, per implementar mesures integrals de sostenibilitat ambiental en el sector audiovisual, que integra un centre de formació internacional per a productors i tècnics audiovisuals i la posada en marxa de convocatòries que permetin a les empreses de serveis de producció audiovisual de Mallorca dotar-se de recursos de rodatge sostenible.

Aquesta subvenció forma part del programa de foment, modernització i digitalització del sector audiovisual, i planteja mesures per impulsar iniciatives orientades a incrementar la professionalització de les fases de creació i desenvolupament de projectes audiovisuals sense límits en quant a formats.

Uns ajuts que a més promouran que s’aprofitin al màxim les oportunitats dels processos de digitalització, que s’incrementi la coproducció internacional, que s’acceleri la incorporació de més dones i joves a l’activitat del sector per salvar la fractura de gènere i generacional i que s’integri un model de desenvolupament sostenible a l’activitat audiovisual.