Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell acosta la pràctica esportiva a més de 200 centres educatius de Mallorca

El Consell acosta la pràctica esportiva a més de 200 centres educatius de Mallorca

(23/10/2017)

I ho fa a través del programa “Suma’t”, que introdueix la pràctica d’esports minoritaris i hàbits saludables a les escoles; de la mà de “IEsportiu” que oferirà aquest curs 2017-2018 activitat esportiva a nou instituts de l'illa; i a través de cursos de formació i conferències per a mestres i professors d’educació física. Línies de col·laboració entre la Direcció Insular d’Esports i la Conselleria d’Educació que avui han presentat el vicepresident primer, Francesc Miralles i el conseller d’Educació, Martí March.

“Creim en l’esport com a eina educativa”, ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell, Francesc Miralles, “i per això cercam aliances amb clubs, federacions, col·legis professionals, entitats privades i els centres educatius no només per acostar la pràctica esportiva als infants i als joves sinó també per contribuir a divulgar hàbits saludables i oferir noves eines al professorat”.

 

“L’educació és un tema de tots”, ha afegit el conseller d’Educació, Martí March, “sense l’esforç de tothom és molt difícil que l’educació pugui assolir els objectius que necessitam. Des de la conselleria hem dit moltes vegades que ens interessa l’educació en valors: el nostre objectiu és construir ciutadans amb coneixements, competències però també ciutadans educats en valors com la democràcia, els drets humans, la dignitat...i creim que l’esport sempre ha estat un bon espai d’aprenentatge”.

 

Uns objectius compartits que es tradueixen en diferents programes d'actuació que desenvolupa la Direcció Insular d'Esports del Consell de Mallorca en col·laboració amb els centres educatius de Mallorca. 

 

Esports minoritaris i hàbits saludables

El programa més consolidat és, sens dubte, “Suma’t”, a través del qual la Direcció Insular d’Esports del Consell fomenta la promoció esportiva escolar en horari lectiu com una manera d’acostar els esports minoritaris i hàbits saludables als més petits. Aquest curs 2017-2018 les activitats d’aquest programa arribaran a 212 centres escolars de Mallorca, una desena més que en l’edició anterior.

 

A través del “Suma’t” s’ofereixen una quinzena de propostes esportives diferents als centres educatius: judo, tir amb arc, escacs, ball esportiu, tir amb fona, atletisme, trot, piragüisme...a les quals s’afegeixen enguany la natació sincronitzada, el senderisme per muntanya i les curses per la Serra. Unes propostes que varen comptar amb la participació de 24.000 alumnes el curs passat. I que aquest curs sumen col·laboradors entre els col·legis professionals: el Col·legi Oficial de Llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; el Col·legi Oficial de Dentistes; el Col·legi de Fisioterapeutes; el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes i l’Institut de Seguretat Pública (ISPIB).

 

També s’organitzen tallers d’alimentació saludable, sobre els valors de l’esport, l’educació viària i la salut oral. Una manera de conèixer els beneficis de la pràctica d’hàbits saludables i d’actituds afavoridores d’una bona convivència esportiva, dels quals es varen beneficiar 17.000 infants en la darrera edició. Aquest curs 2017-2018 l’oferta creix amb un taller sobre com gestionar les emocions a l’esport i un altre sobre higiene postural.

 

La novetat de “Suma’t” per aquest curs té a veure amb els clubs d’elit que col·laboren amb la Direcció Insular d’Esports del Consell en la promoció dels valors de l’esport. Aquestes deu clubs –Espanya Hoquei Club, UD Collerense, Reial Mallorca, AD Son Sardina, CD Atlético Baleares, Iberostar Palma, Discaesport, Club Voleibol CIDE, Club Voley Palma i Palma Futsal- impartiran xerrades a les escoles com una manera d’inculcar la cultura de l’esforç i els valors del món de l’esport a partir de l’experiència d’esportistes i clubs d’elit.

 

Segona edició de “IEsportiu”

Una segona línia d’actuació és el programa “IEsportiu” que va néixer l’any passat com a pla pilot per promoure l’esport en aquells centres de Palma que presentaven la taxa més baixa de participació dins els programes d’esport en edat escolar i amb un risc elevat d’exclusió social. L’any passat es va implantar a set instituts: IES Sureda i Blanes, IES Politècnic, IES Ses Estacions, IES Arxiduc, IES Antoni Maura, IES Francesc de Borja Moll i IES Aurora Picornell. I va comptar amb la participació de 162 alumnes, amb una mitjana d’assistència de més del 77% d’inscrits, en horari extraescolar i a cost zero.

 

Aquest curs dins “IEsportiu” s’afegeixen dos instituts més, tots dos d’Inca: l’IES Pau Casesnoves i l’IES Berenguer d’Anoia. Nou instituts amb més oferta d’activitats: al voleibol, ball modern i handbol, s’hi afegeix condicionament físic.

 

Formació per al professorat

La tercera línia d’actuació té a veure amb els Cursos de formació per al professorat, destinats a mestres i professors d’educació física, preferentment, però oberts també a tots els docents en actiu. L’oferta s’estructura per trimestre i s’ofereix en els centres de formació del professorat (CEP) de Palma, Inca i Manacor. Enguany està previst treballar amb el professorat aspectes com entrenar les competències emocionals per millorar el clima de la classe; el Basket Beat coma metodologia per desenvolupar habilitats a través de l’aprenentatge i la creació musical en grup i amb pilotes de bàsquet; se seguirà insistint en l’hora del pati com un espai ideal per motivar l’alumnat a fer algun tipus de joc o d’activitat física; es presentaran propostes als educadors per promoure la cooperació entre iguals en les classes d’educació física i també la mobilitat en bicicleta.

 

L’oferta dirigida a mestres i professorat d’educació física se complementa amb un Cicle de conferències que s’articula des de l’Observatori Esportiu de Mallorca, depenent de la Direcció Insular d’Esports del Consell. Les propostes formatives són diverses i de diferent durada –de 2 fins a 12 hores- en funció dels interessos dels participants.

 

La Direcció Insular d’Esports del Consell de Mallorca ha presentat aquest migdia aquests programes de col·laboració amb els centres educatius en un acte celebrat al Centre Cultural la Misericòrdia en presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, la directora insular d’Esports, Margalida Portells, el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, el director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, i representants de diferents col·legis professionals, federacions i altres entitats de caràcter privat que col·laboren amb aquestes diferents línies de feina.