Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell acompanya Antònia Vicens al lliurament del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

El Consell acompanya Antònia Vicens al lliurament del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

(13/06/2022)

La presidenta Cladera i la vicepresidenta Busquets han assistit a l’entrega del guardó atorgat per Òmnium Cultural a l’escriptora mallorquina


La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, han assistit avui capvespre a l’acte de lliurament del 54è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, atorgat enguany a l’escriptora mallorquina Antònia. El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes és un reconeixement que atorga l’entitat Òmnium Cultural des de l'any 1969 a persones que destaquen per la seva trajectòria personal i tasca intel·lectual a través d’obres literàries o científiques en favor de la llengua i cultura catalanes.

Vicens ha recollit el guardó en l’acte que s’ha celebrat al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, i al qual també han assistit diverses autoritats del Govern de les Illes Balears i de la Generalitat de Catalunya, així com representants de l’àmbit cultural de Mallorca. Durant la cerimònia, s’ha representat l’espectacle “Antònia Vicens, paraula roent”, sobre la vida i obra d’Antònia Vicens i una glossa de la guardonada a càrrec del mallorquí Sebastià Portell, president de l’Associació d’Escriptoris en Llengua Catalana.

“Estic orgullosa que un premi tan important com aquest sigui per a una mallorquina valenta, lliure i rebel com n’Antònia, que ha demostrat com la literatura és una eina per lluitar contra la intolerància, per fer país, per inspirar altres dones i un exemple de perseverança per poder viure plenament en la llengua pròpia” ha expressat la presidenta Cladera. “La llengua catalana és el pont que uneix ambdues ribes del mediterrani i aquest premi reforça encara més aquest pont, un vincle històric i cultural que posa encara més en valor la importància d’estimar-la, perquè marca les nostre arrels però també és una llengua de futur i d’oportunitats”.

“És un honor acompanyar Antònia Vicens en l’entrega d’aquest reconeixement i un orgull que una dona mallorquina torni a ser Premi de les Lletres Catalanes”, ha dit Busquets, qui ha destacat que “la literatura en català, en definitiva la llengua i la cultura, agermana els diferents territoris dels Països Catalans”.

Antònia Vicens, és la segona escriptora mallorquina que rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, després de Maria Antònia Oliver (a l’any 2016), i la novena dona a qui se li ha atorgat en tota la història dels guardons.

Vicens rep d’aquesta manera un altre reconeixement a la seva trajectòria literària i a la lluita per de la defensa de la llengua i literatura catalanes. Entre els entre els guardons més destacats obtinguts fins ara per Vicens hi ha el Premi Sant Jordi de Novel·la, la Creu de Sant Jordi, el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears o el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Compta amb una extensa obra publicada al llarg de la seva vida que inclou novel·la, poesia, narrativa breu, contes per a joves i textos periodístics i és considerada una de les escriptores de referència en la literatura catalana contemporània.

Durant la cerimònia s'ha recordat Maria Antònia Oliver i Josep Massot i Muntaner, mallorquins guardonats pel Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que han mort aquest any 2022.