Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell acaba l’estiu amb gairebé 1.900 inspeccions a establiments turístics

El Consell acaba l’estiu amb gairebé 1.900 inspeccions a establiments turístics

(10/10/2022)

Enguany, una vegada acabada la temporada alta, s’han realitzat 499 actes d’infracció.

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Transició, Turisme i Esports, ha duit a terme 1.877 visites d’inspecció a establiments turístics entre l’1 de gener i el 30 de setembre. La institució insular té les competències en ordenació turística des de principi d’any, quan les va rebre del Govern de les Illes Balears. Ara és el responsable de les tasques d’ordenació turística, d’inspecció i de sanció.

Una vegada s’ha acabat la temporada alta, s’han duit a terme 1.877 inspeccions a establiments de tot Mallorca, enguany. 1.337 s’han executat a allotjaments turístics i, d’aquestes, 881 a habitatges turístics. La resta de visites d’inspecció s’han realitzat a intermediaris turístics (293) i a restauració i establiments d’entreteniment (206), entre d’altres. Durant aquests controls s’han iniciat 499 actes d’infracció, que s’han derivat al Servei de Sancions. Pel que fa als municipis amb més inspeccions, la majoria s’han fet a les zones més turístiques de l’illa, com per exemple Palma (701), Calvià (191), Llucmajor (131), Pollença (84), Alcúdia (75), Santanyí (71), Santa Margalida (60) Manacor (55), Capdepera (54) o Sóller (51).

Del total de les 499 actes d’infracció, 395 s’han obert a allotjaments turístics. Durant aquestes visites d’inspecció s’han detectat 158 habitatges turístics il·legals. La resta d’actes a allotjaments són, la majoria, per sobrecomercialització. Pel que fa a la resta d’actes d’infracció, han estat a restauració i establiments d’entreteniment (66) i a intermediaris turístics (15).

El conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha afirmat que «el Consell té com a objectiu primordial posar fi a l’oferta turística il·legal a Mallorca. Durant la temporada alta hem actuat amb contundència per perseguir un dels principals problemes en el sector. No escatimarem esforços per combatre aquesta xacra».

El Consell té en marxa un servei perquè la ciutadania pugui informar si té el coneixement o la sospita d’alguna oferta turística il·legal que s’estigui oferint a Mallorca. Les denúncies es poden fer arribar al correu electrònic inspeccioturisme@conselldemallorca.net, i totes s’investiguen. Fins ara s’han rebut 182 denúncies per aquesta via, 155 de les quals eren referents a habitatges il·legals.

El Consell de Mallorca és a l’actualitat l’òrgan competent en ordenació turística i gestiona el Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT). El Govern de les Illes Balears va traspassar, l’1 de gener d’enguany, a la institució insular les competències d’ordenació turística. El servei, que depèn del Departament de Transició, Turisme i Esports, consta de quatre aspectes bàsics: ordenació turística, servei tècnic, servei d'inspecció i servei de sancions. 

Les prioritats del Pla d’Inspecció de 2022 d’ordenació turística per aquest estiu ha estat el control en l’aplicació del decret d’excessos i la supervisió de les estades turístiques vacacionals (ETV) a Palma.

Per part seva, el Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics, que des de l’1 d’abril d’enguany ja depèn del Departament de Transició, Turisme i Esports, ha destinat 21 milions d’euros a una convocatòria d’ajuts per als ajuntaments de Mallorca per millorar les infraestructures i desestacionalitzar l’oferta turística de l’illa, incloses en el pla de mesures de circularitat.