Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El cicle «La narrativa dels 70» reivindica l’obra d’Antònia Vicens i Maria-Antònia Oliver

El cicle «La narrativa dels 70» reivindica l’obra d’Antònia Vicens i Maria-Antònia Oliver

(19/10/2022)

​​​​​​​L’espectacle 'Paraula roent', sobre l’obra d’Antònia Vicens, es representarà al Teatre Principal com a part del monogràfic a l’autora

La Fundació Mallorca Literària organitza dos monogràfics dedicats a Antònia Vicens i a Maria-Antònia Oliver en el marc del cicle «La narrativa dels 70. Gir de guió en la literatura a Mallorca».

El primer monogràfic versa sobre l’autora santanyinera Antònia Vicens i tindrà lloc els dies 4 i 5 de novembre a Can Alcover, amb unes jornades acadèmiques que inaugurarà Sebastià Portell. Abans, però dissabte 22 d’octubre se’n farà una prèvia amb un club de lectura a Sant Joan sobre la novel·la Ungles perfectes. A més, el 9 de novembre es representarà l’espectacle Paraula roent al Teatre Principal, una proposta sobre l’obra d’Antònia Vicens, produïda per Òmnium Cultural amb motiu de l’acte de lliurament del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que ha rebut enguany l’escriptora.

El segon monogràfic, sobre Maria-Antònia Oliver, serà els dies 24, 25 i 26 de novembre a Can Alcover, Palma, i a la Casa Llorenç Villalonga, a Binissalem. Inaugurarà les jornades l’escriptora Margarida Aritzeta. Dia 4 de desembre, a més, s’ha organitzat una ruta literària a Montcarrà, Manacor, poble natal de Maria-Antònia Oliver, guiada per Antoni Riera Vives.

A aquests dos monogràfics cal sumar-hi les jornades sobre Joan Fuster que tendran lloc a la Casa Llorenç Villalonga els propers dies 21 i 22 d’octubre. Aquest acte està emmarcat en la celebració de l’Any Fuster, que commemora els 100 anys del naixement de l’escriptor valencià.

Les inscripcions a les tres jornades estan obertes i es poden fer de manera gratuïta al web www.mallorcaliteraria.cat. Les entrades de l’espectacle Paraula roent es podran adquirir al web del Teatre Principal.

La narrativa dels 70

El cicle «La Narrativa dels 70. Gir de guió en la narrativa a Mallorca» es va encetar l’any passat amb una sessió inaugural –en la qual van participar Maria-Antònia Oliver, Biel Mesquida i Guillem Frontera- i un primer monogràfic dedicat a aquest autor. L’objectiu d’aquest cicle és recuperar els autors i autores que en la dècada dels 70 van suposar un revulsiu en la narrativa mallorquina, en un moment de transformació cultural a l’illa que va venir acompanyat de la irrupció d’una important fornada d’escriptors i escriptores. Mig segle després, aprofitam l’avinentesa per guaitar en aquest període de la nostra literatura, amb el privilegi de poder-ho fer en companyia de molts dels autors implicats. Amb ells volem recuperar i reivindicar novel·les que han bastit la sòlida tradició narrativa a Mallorca des d’aleshores, propiciant-ne la relectura i debatent el concepte de generació, que habitualment refusen.

 

Antònia Vicens

Neix l’any 1941 a Santanyí. Enceta la seva trajectòria amb Banc de fusta, un recull de tres contes que l’any 1965 suposa el primer reconeixement per la seva obra, en guanyar el concurs literari de Cantonigròs.

Però la prova de foc va ser el premi Sant Jordi 1967, que obté amb la novel·la 39º a l'ombra, reeditada per Edicions 62 el 2002, una obra que rep comentaris ben entusiastes dels crítics de l'època. Aquest premi impulsa la seva literatura i, des d'aleshores, ha publicat nombroses novel·les, mentre la crítica i el lector hi continuen veient una escriptora tenaç i intel·ligent, preocupada per temes com la condició de la dona, la soledat i la terra pròpia, és a dir, els canvis que ha patit Mallorca durant els darrers 30 anys i com ha influït aquest fet en les últimes generacions.

A més d'altres novel·les, com La Santa (1980), Terra seca (1987), Febre alta (1998), Lluny del tren (2002), Ungles perfectes (2007) o Ànima de gos (2011); ha publicat llibres de contes recollits en els volums Tots els contes (2005) i Quasi un miracle (2022); narrativa juvenil, els reculls de poesia Lovely (2009), Sota el paraigua el crit (2013), Fred als ulls (2015), Tots els cavalls (2017) i Pare què fem amb la mare morta (2020) i un llibre de memòries en col·laboració amb Josep Maria Llompart: Vocabulari privat (1993. reeditat el 2018).

És sòcia d'honor de l'AELC des de l'any 2016, quan rebé el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, la medalla d'Or de l'Ajuntament de Palma i del de Santanyí, a més del premi Josep M. Llompart de l'Obra Cultural Balear. Enguany ha estat distingida amb el 54è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium Cultural.

Maria-Antònia Oliver

Neix a Manacor l’any 1946. Una de les escriptores capdavanteres de la generació literària dels 70, s’inicià amb novel·les sobre les transformacions socials de la Mallorca de l’època. És coneguda per la seva producció novel·lística i de narrativa breu, les seves traduccions i també l’assaig, la literatura infantil i la dramatúrgia.

Durant la seva carrera va publicar onze novel·les, entre les quals destaquen la sèrie de la detectiva mallorquina Lònia Guiu, o l’obra Joana E. (1992), que guanyà el Premi Prudenci Bertrana. Va formar part del col·lectiu Ofèlia Dracs i va publicar sis reculls de narrativa breu.

També va col·laborar durant anys en la premsa escrita i es dedicà a la traducció literària. L’any 1985 va rebre el Premi a la Traducció al català de la Generalitat de Catalunya per la seva versió de Moby Dick. Va escriure teatre amb obres com Negroni de ginebra o l’adaptació de La dida. També va fer guions per a cinema, ràdio i televisió i treballà per al Circuit Català de la TVE.

L’any 2016 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural.

Va morir dia 10 de febrer de 2022 a Sencelles.