Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El 2019 serà l’any d’Aurora Picornell

El 2019 serà l’any d’Aurora Picornell

(29/01/2019)

La campanya «Mallorca té nom de dona» de la Direcció Insular d’Igualtat es dedica enguany a la sindicalista republicana, activista i feminista assassinada pel feixisme, Aurora Picornell. Durant el 2019 es preparen un seguit d’actes commemoratius i divulgatius que es duran a terme gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Palma amb el Consell de Mallorca.

El primer acte tindrà lloc el 9 de març, amb la presentació del bust d’Aurora Picornell, fet per l’escultora Margalida Fonollà, al Born del Molinar, barri on Aurora va créixer i formar-se com a dona activista. Una data escollida per la proximitat amb el Dia Internacional de la Dona, una cita que l’homenatjada va reclamar l’any 1936 en un manifest de compromís amb les treballadores i els seus drets.

La col·laboració institucional entre el Consell i l’Ajuntament de Palma permetrà recuperar una figura femenina cabdal de la història de Palma i així ho ha assegurat el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, durant la presentació de l’Any d’Aurora Picornell dins la campanya «Mallorca té nom de dona». "És molt important la col·laboració amb els ajuntaments, amb els que compartim l'impuls dels actes, i l'interès a reivindicar a unes persones que varen ser importants en els seus municipis. De fet, els ajuntaments fan seva la campanya, afegint actes i accions, com Capdepera, que ha canviat el nom d'alguns carrers per incloure a dones rellevants, que pràcticament estan esvaïdes de places i carrers."


També hi han assistit la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón, i els regidors de l’Ajuntament de Palma de Joventut, Igualtat i Drets Cívics, Aligi Molina, i el de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió.

Com cada any, dins aquesta campanya el departament de Participació Ciutadana i Presidència, també preveu una taula rodona i un còmic sobre la vida de la protagonista. La taula rodona es farà a mitjan abril i tractarà sobre les dones contra les quals es varen prendre represàlies durant el franquisme i a l’octubre es farà públic el còmic durant el Còmic Nostrum Festival Internacional de Mallorca.


D'altra banda, des de l'Ajuntament de Palma s'està treballant, per exemple, en propostes amb l'IES Aurora Picornell per tal d'impulsar activitats de teatre a través d'obres vinculades a Aurora Picornell i altres dones republicanes. Des del consistori s'aniran anunciant les diverses accions que es vagin concretant per sumar-se a aquesta commemoració de Picornell.

"Amb aquesta col·laboració entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma demostram un cop més el compromís de les institucions amb la memòria democràtica i el feminisme a Mallorca. És important que la societat conegui la història d'aquestes dones, i la nostra missió és visibilitzar-les i fer justícia a la seva gran aportació". Ha declarat Molina.


Aurora Picornell va ser declarada recentment Filla Predilecta de Mallorca, per constituir un referent de l’activisme polític mallorquí dels anys 30, un símbol del feminisme, la democràcia i la llibertat, digna de l’homenatge del Consell de Mallorca.

 

Aurora Picornell

La breu però, alhora, intensa vida d’Aurora Picornell s’inicià, en els anys previs a la proclamació de la II República, en el barri mariner del Molinar, en el si d’una família profundament polititzada, en un ambient treballador i d’esquerres, una zona amb una intensa problemàtica social. Són els anys dels primers contactes amb les biblioteques i els ateneus, que marcaran de manera definitiva el caràcter i les conviccions d’una jove que, ben aviat, apunta desitjos de trencament i de revolta, amb un molt incipient activisme social.

Amb l’esclat de la II República és quan té lloc l’eclosió màxima de la militància comunista d’Aurora Picornell que, ben aviat, es converteix en una activista compromesa en nombroses causes, dotada d’una gran oratòria que, entre moltes altres accions dutes a termes, funda un sindicat de sastresses. La seva fama cobra tant de renom que, en poc temps, ja és coneguda com “la Passionària mallorquina”. No és d’estranyar, per tant, que als pocs dies del cop d’estat dels colpistes sigui de les primeres dones detengudes que formaran part de la llista de presoneres; en un primer moment a la Presó Provincial i, posteriorment, a la de Can Sales.

El mes de gener de 1937, Aurora Picornell, juntament amb les “roges del Molinar” i Belarmina González, era assassinada a l’oratori del cementiri de Porreres. Segons conta Francisca Bosch, les seves darreres paraules varen ser: “Podeu matar homes, dones, nins com el meu que encara no ha nat. Però, i les idees? Amb quines bales matareu les idees?”. Segons David Ginard, “una frase lapidària; bella, humana i contundent com poques”.

 

Mallorca té nom de dona


Amb aquesta iniciativa és la Direcció insular d'Igualtat vol impulsar polítiques per tal de donar visibilitat a l'aportació, sovint menyspreada o oblidada, de les dones als diferents àmbits socials (ciències, arts, treball, economia, esport, etc.), i sensibilitzar a la societat civil i les institucions reconeixent la importància del treball de les dones i del seu lloc en la societat. Allò que no es nomena, no existeix. Aquests actes conviden a viure i veure els espais públics des d'una perspectiva no androcèntrica.


Per aconseguir aquests objectius la Direcció Insular d'Igualtat ha posat en marxa unes actuacions baix el lema de Mallorca té nom de dona, des d'on es proposaran accions a diferents municipis de Mallorca, aquestes accions es dissenyaran anualment amb la col·laboració dels municipis, i van des d'assignar noms de dones a carrers, places, camins i altres espais públics, a elaborar materials divulgatius sobre dones referents lligades a la història i cultura local dels municipis.