Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El 12 de gener es tornaran a encendre les torres de defensa pels drets humans a la Mediterrània

El 12 de gener es tornaran a encendre les torres de defensa pels drets humans a la Mediterrània

(11/12/2018)

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha anunciat avui la data de la tercera edició d’aquesta encesa pels drets humans, que comptarà el pròxim 12 de gener de 2019 amb punts d’encesa molt més enllà de Mallorca. S’hi sumaran Menorca, Eivissa i Formentera, així com també alguns països del nord d’Àfrica i l’illa de Quios, en els quals hi ha projectes del Fons Mallorquí de Solidaritat. L’encesa “Torres de Mallorca. Un cant pels drets humans” proposa un cant col•lectiu a partir de la cançó “Viatge a Ítaca” de Lluís Llach, que se sumarà a la lectura del manifest.

Avui, 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, ha estat la data triada per donar a conèixer quan se celebrarà la tercera encesa “Torres de Mallorca. Un cant pels drets humans”: el 12 de gener de 2019. Una iniciativa nascuda fa tres anys des de l’IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques, a la qual es dóna continuïtat des de Patrimoni del Consell de Mallorca, que assumeix per segon any la coordinació dels diferents col·lectius implicats.

 

“Iniciatives d’aquest tipus tenen més sentit que mai en els moments que vivim, enmig de proclames que pretenen retallar drets civils i humans arreu d’Europa”, ha afirmat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “i la mobilització ciutadana i institucional ha servit en aquest cas per donar un toc d’atenció entorn a la situació dels refugiats i de la gent que es veu forçada a migrar. Al mateix temps que ha convertit el nostre patrimoni històric en un mitjà transmissor de les noves realitats que sacsegen la Mediterrània. Per tant, animo als ajuntaments, entitats i persones a títol individual a participar en aquesta nova encesa”.

 

Serà el pròxim 12 de gener quan les torres, talaies, castells, campanars i altres punts elevats de la costa i dels pobles d’interior es tornaran a comunicar a les 13 hores i a les 18.15 hores - amb senyals de fum durant el dia i de llum durant la nit- amb un doble objectiu: reivindicar el patrimoni històric i defensar els drets humans.

 

La iniciativa va sumar l’any passat 56 punts d’encesa a Mallorca, amb la mobilització de multitud d’ajuntaments, entitats socials i voluntaris. En aquesta nova edició se sumaran punts d’encesa a Menorca, Eivissa i Formentera. A Eivissa s’il·luminarà la Torre de sa Sal, mentre que a Menorca es treballa amb la idea d’utilitzar el circuit de talaiots de l’illa per fer l’encesa. També està previst que l’encesa s’estengui a alguns països del nord d’Àfrica –Marroc, Líban, Tunísia- on el Fons Mallorquí de Solidaritat desenvolupa projectes de col·laboració, així com a l’illa grega de Quios.

 

El projecte suma complicitats i proposa en aquesta tercera edició un cant col·lectiu, que se durà a terme a les 13 hores en els diferents punts d’encesa convidant als participants a juntar les veus amb la cançó “Viatge a Ítaca”, de Lluís Llach, basada en l’Odissea d’Homer, perquè esdevingui un clam pels drets humans, que acompanyarà el manifest d’aquesta jornada.

 

“Agraïm el compromís institucional”, ha explicat Carlos Martín d’Amnistia Internacional, membre de la Plataforma Les Balears Acollim, “per a nosaltres és una font d’estímul perquè som molt conscients que la implicació de les institucions és fonamental per transmetre el missatge. Aquesta iniciativa és un exemple per a tots els que formam part del moviment activista a favor dels drets humans i sempre comptarà amb el nostre suport”.

 

El tret de sortida d’aquesta tercera edició s’ha dut a terme aquest migdia al Centre Cultural la Misericòrdia, de Palma, amb l’assistència de representants d’algunes de les institucions i entitats que donen suport a la iniciativa com és el Fons Mallorquí de Solidaritat, amb la seva gerent, Antònia Rosselló, el Consell Insular d’Eivissa, amb la directora insular de Participació Ciutadana, Gloria Santiago, i Carlos Martín, d’Amnistia Internacional, juntament a la directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll i el vicepresident primer, Francesc Miralles. ¿¿¿¿¿¿¿