Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Descobertes policromies anteriors a 1619 en el sepulcre de Ramon Llull

Descobertes policromies anteriors a 1619 en el sepulcre de Ramon Llull

(19/10/2017)

És una de les novetats que ha deixat al descobert el projecte d'intervenció realitzat a la basílica de Sant Francesc de Palma, subvencionat pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca. Els restauradors han identificat noves policromies a l'estructura arquitectònica, un nou tipus de pedra i també incisions que corresponen a símbols i marques de la tècnica escultòrica utilitzada en la construcció del monument.

És un dels cinc projectes finançats a través de la Línia de Subvencions per a la Conservació i Restauració de Béns Culturals relacionats amb la figura de Ramon Llull, que el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports ha posat en marxa aquest 2017 i és, a més, el projecte de major abast amb una inversió de 15.000 euros. "Aquesta línia de subvencions es mantindrà l'any que ve", ha anunciat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, "l'important és mantenir en bon estat aquestes peces relacionades amb Ramon Llull i, alhora, donar difusió a les tasques de restauració. S'ha actuat a la basílica de Sant Francesc, però també amb peces d'altres parròquies a Santa Margalida, Sa Pobla, Sencelles i del monestir de Santa Elisabet". 

 

El projecte d'intervenció que s'ha presentat avui en el sepulcre de Ramon Llull ha consistit en un seguit d'estudis preliminars -sobre l'estat de conservació del monument, de les condicions ambientals, anàlisi de sals...- per després dur a terme una primera fase d'intervenció directa que ha consistit en la neteja dels dipòsits de brutícia superficial així com en l'eliminació de restes de cendra adherides.

 

Com a resultat d'aquestes tasques "hem identificat policromies més enllà de les ja conegudes que han estat amagades per una pàtina posterior i que cobririen part de l'estructura arquitectònica així com elements antropomòrfics -àngels i altres representacions- ubicades en el cos inferior del monument. El policromat és d'abans de 1619 i es pot observar en les pupil·les, en les celles i les perfilacions dels llavis de les figures", ha explicat la coordinadora del projecte, Llucia Bosch.

 

També s'ha descobert la tècnica pictòrica d'aquestes policromies: utilitzaven càrregues de sulfat càlcic, terres naturals i diferents proporcions de blanc de plom, a les quals afegien uns pigments que donaven la coloració. Majoritàriament s'aplicaven a pinzell amb tintes planes, aglutinades amb cola animal. 

 

Entre les troballes dutes a terme hi ha la identificació d'un nou tipus de pedra en el monument: "fins ara en el sepulcre s'havien identificat la pedra de Santanyí i l'alabastre", explica Bosch, "i aquesta darrera intervenció també ha descobert la utilització de marès blanc, ubicat en el registre del bestiari del cos inferior". 

 

Les tasques d'anàlisi i de neteja dutes a terme han permès alhora identificar incisions que corresponen a marques de la tècnica escultòrica utilitzada. 

 

"Revaloritzar el sepulcre de Ramon Llull és una manera de posar en valor un llegat de diàleg entre cultures", ha explicat Nadal Bernat, delegat general del Bisbat de Mallorca. 

 

El projecte d'intervenció que s'ha presentat avui en el sepulcre de Ramon Llull de la basílica de Sant Francesc de Palma és fruit d'un equip multidisciplinar d'experts, entre els quals es troben els tècnics en conservació i restauració de béns culturals Llucia Bosch, Marina Granero i Manuel Jardon. També s'ha comptat amb la participació d'Antoni Pons, doctor en història de l'art i musicologia, així com amb el fotògraf Jordi Aguiló.