Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cultura i Presidència formalitzen el traspàs d’actuacions cap a la nova Direcció Insular de Política Lingüística

Cultura i Presidència formalitzen el traspàs d’actuacions cap a la nova Direcció Insular de Política Lingüística

(21/07/2017)

Els vicepresidents, Francesc Miralles i Jesús Jurado, s’han reunit aquest matí a la Misericòrdia per compartir les línies de feina que el Servei de Normalització Lingüística ha desenvolupat durant aquests dos primers anys de legislatura des de la Direcció Insular de Cultura. Aquestes actuacions ara passen a dependre de la nova Direcció Insular de Política Lingüística, adscrita al Departament de Participació i Presidència.

“Aquest Consell ha cregut des d’un bon començament en les polítiques a favor de la llengua catalana i hem impulsat la reactivació del Servei de Normalització Lingüística”, ha assegurat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. Com a mostra, Miralles s’ha referit a la recuperació per part del Departament de Cultura dels Premis Mallorca de Creació Literària 2016, després de quatre anys sense convocar-se, i que en l’edició de 2017 incorporen una tercera modalitat: a les categories de narrativa i poesia s’hi suma la d’assaig. “Hem volgut donar visibilitat al Consell com a agent actiu entorn a la dinamització de l’ús i coneixement de la llengua catalana”, ha afegit Miralles, qui també ha recordat la recuperació del suport institucional als Premis Cavall Verd, que convoca l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

 

La col·laboració institucional, ha apuntat el vicepresident primer, ha donat lloc també a diferents iniciatives com la participació en campanyes de sensibilització com és “Històries del català”, amb el Govern de les Illes Balears; l’adhesió del Consell a la campanya de voluntariat lingüístic “Amb tu, en català”, coordinada per l’associació Paraula; i a escala municipal, l’impuls de la Xarxa de Dinamització Lingüística, amb la participació de 36 ajuntaments de Mallorca “assumint una tasca de coordinació des del Consell, optimitzant els recursos que destinen els ajuntaments a la promoció de l’ús de la llengua catalana”, així com la posada en marxa del programa “Cinema a la fresca en català”, que l’estiu del 2016 va arribar a 14 municipis de l’illa i que enguany compta amb la participació de més d’una trentena de pobles.

 

El Departament de Cultura també ha recuperat el suport genèric a la producció editorial en llengua catalana, l’any 2016, amb una dotació pressupostària de 100.000 €. Aquest 2017, el suport a la producció editorial i fonogràfica en català suma 300.000 €, després de la unificació de les línies d’ajuda al foment de la llengua catalana a través de l’edició de llibres d’especial interès i la línia de suport genèric. Pressupostàriament, també s’ha fet feina per fer efectius un seguit de pagaments pendents des del Servei de Normalització Lingüística, corresponent a diferents campanyes desenvolupades els anys 2008, 2009 i 2010, que sumen 300.000 €, que a hores d’ara ja disposen del crèdit necessari perquè se’n tramiti el pagament.  

 

Es tracta d’un balanç que avui tant el vicepresident primer, Francesc Miralles, com el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, han traslladat al vicepresident segon, Jesús Jurado, i a la directora insular de Política Lingüística, Aina Sastre.

 

La Direcció Insular de Política Lingüística

 

El traspàs del Servei de Normalització Lingüística i la creació d'una direcció insular pròpia al Departament de Participació Ciutadana i Presidència sorgeix de la voluntat de donar-li un impuls polític, dotar-la d'influència transversal i prioritària a tots els departaments del Consell i dur la normalització lingüística més enllà de l’àmbit estrictament cultural. Un exemple d'aquesta transversalitat serà la redacció, junt amb la Direcció Insular d'Igualtat, de la Guia de llenguatge i imatges no sexistes.

 

"Volem dedicar un gran esforç a potenciar la normalització del català que durant l’anterior etapa va patir retallades culturals i lingüístiques", ha declarat Jurado. "Aquesta voluntat política és molt important, perquè som una illa que rep moltíssima migració anualment i això fa més necessari aquest reforç de normalització de la nostra llengua per tal de crear una cohesió lingüística".

 

La promoció i les accions per fomentar l'ús del català seran els objectius prioritaris per a la nova Direcció Insular de Política lingüística. "Tot continuant amb la feina ja feta d'aquests dos anys, ens centrarem també en l’actualització del Reglament d'ús del català al Consell de Mallorca, com també en la reactivació de les subvencions per a cartelleria de comerços i restauració", ha explicat la directora insular, Aina Sastre. "Treballarem per la dinamització lingüística per tal d'assolir els objectius que ha expressat el conseller, Jesús Jurado".