Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Cultura i Patrimoni consoliden projectes i materialitzen les inversions previstes amb els pressupostos de 2019

Cultura i Patrimoni consoliden projectes i materialitzen les inversions previstes amb els pressupostos de 2019

(03/12/2018)

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca disposarà l’any que ve de 39,2 milions d’euros entre les diferents àrees que gestiona. Uns pressupostos que “representen la materialització i consolidació d’aquells canvis que hem impulsat aquests darrers anys per estendre l’oferta cultural a Mallorca i per fer realitat projectes com la Casa Blai Bonet i la represa de la restauració del monestir de Bellpuig”, explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles.

Miralles ha presentat aquest divendres les principals línies d’actuació de les àrees de Cultura i Patrimoni per a l’any 2019 a partir d’un pressupost que “s’emmarca dins l’ajustament general dels comptes del Consell de Mallorca. El nostre pressupost puja un 13,8% fins als 39,2 milions d’euros, bàsicament perquè tenim una previsió extraordinària de 5 milions per amortitzar anticipadament el deute de les inversions que es varen fer en el Teatre Principal de Palma”.

Per a Miralles el pressupost consolida “la capacitat de gestió del Departament. No engegam nous projectes sinó que consolidam els projectes d’inversió que hem anat preveient els darrers anys i donam un nou impuls a la reorganització del Pla Estratègic de Subvencions que posam a disposició d’ajuntaments, professionals i associacions per incrementar l’oferta cultural a Mallorca”.

Pel que fa a les línies d’actuació prioritària, el vicepresident ha destacat l’increment d’un 11,8% del pressupost destinat al Pla Estratègic de Subvencions de Cultura, que suma 3,4 milions d’euros per a l’any 2019 i que inclou la segona convocatòria del Catalèg d’Activitats Culturals del Consell (CACIM), que nodreix els circuits culturals Cultura en Xarxa i CAEM, a més d’incloure una nova línia específica d’activitats per a les biblioteques municipals. El pressupost del CACIM 2018-2019 s’incrementa fins als 800.000 euros.

També es posa en marxa una nova convocatòria d’ajuts destinada a fomentar l’edició del llibre digital, dotada amb 50.000€ i creix el pressupost en altres línies de subvencions com la d’arts escèniques -65.000 € més fins als 365.000€-, la de cinema i audiovisual -50.000 € més fins als 250.000 €, amb especial atenció als documentals- i una nova línia destinada a l’organització de festivals de teatre amateur -10.000€-.

La Fundació Mallorca Literària guanya pes també en el pressupost de 2019, amb una dotació de 838.387 € (+33,7%) gràcies a l’impuls de la Casa Blai Bonet Centre de Poesia a Santanyí, del qual ja s’ha iniciat la licitació de les obres, que està previst que comencin dins el primer trimestre de 2019.

També l’any 2019 veurà materialitzades les primeres accions del Museu d’Art del Consell de Mallorca, amb la inauguració de dues exposicions permanents del Fons d’Art del Consell: una dedicada als artistes mallorquins de final del segle XIX i primera meitat del XX i una segona dedicada als artistes estrangers que han creat a Mallorca. És en relació a aquestes actuacions que creix de forma important el pressupost d’adquisició d’obres d’art del Departament de Cultura: dels 60.000€ l’any 2018 als 100.000€ per a 2019.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports continua apostant pels Premis Mallorca en les dues modalitats de nova creació aquest 2018: el Premi Mallorca de Fotografia, dotat amb 8.000 €, i el Premi Mallorca de Dramatúrgia, amb 6.000€, i que es convoca des del Teatre Principal de Palma. Un Teatre Principal que consolida l’aportació del Consell per a l’any 2019 fins als 3.558.200 € (+0,2%).

Pel que fa a la Direcció Insular de Patrimoni, el vicepresident primer ha destacat dos programes que començaran a caminar l’any 2019 dins el Pla de Gestió del Patrimoni del Consell. Es tracta del Catàleg de Patrimoni Immaterial, que engega amb un pressupost de 120.000 € i el projecte de divulgació Patrimoni en Xarxa, dotat amb 100.000 €, que pretén difondre i visibilitzar les entitats d’arreu de Mallorca que fan feina amb el patrimoni i crear lligams per compartir coneixement i actuacions de divulgació.


Miralles ha fet especial èmfasi en l’increment dels recursos que es destinaran a projectes d’Investigació i conservació de jaciments arqueològics. Es manté per a l’any 2019 la línia d’ajuts de 120.000€ i se’n crea una de nova de 150.000€ que estarà dirigida a impulsar projectes que ajudin a completar el relat històric de Mallorca a través de les restes arqueològiques.

Al monestir de Santa Maria de Bellpuig, a Artà, l’any 2019 continuaran les obres que ja està desenvolupant la brigada de Patrimoni per consolidar i restaurar els elements més degradats del conjunt patrimonial. A més, ja està aprovat un projecte d’electrificació, que tindrà un cost de 150.000€, alhora que s’acaba de tramitar el Projecte d’Intervencions Arqueològiques, valorat en 280.000€. “En conjunt, amb aquestes actuacions podem dir que estarem executant la meitat del pressupost d’inversions al qual ens hem compromès des del Consell de Mallorca per a Bellpuig, que suma 1,1 milions d’euros”, ha assenyalat Miralles.

Dins l’àrea de Patrimoni, el pressupost de l’any 2019 dóna continuïtat a dos programes plurianuals com són el destinat a la Restauració de Patrimoni històrico-industrial 2017-2020 amb projectes a 13 municipis de Mallorca i una inversió de 517.000€, així com la continuació del programa de recuperació de les Torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca 2017-2020. En aquests moments, està a punt de finalitzar la restauració de la Torre de Cala Pi a Llucmajor. Li seguiran la Torre de Ses Ànimes a Banyalbufar, la Torre Major d’Alcúdia i la Torre de la Mola a Andratx.

Durant la presentació del Pressupost 2019 de les àrees de Cultura i Patrimoni, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha estat acompanyat del director insular de Cultura, Rafel M. Creus, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll i el secretari tècnic del Departament, Francesc Ramis.