Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell de Mallorca i la Delegació del Govern a les Illes Balears se reuneixen amb les entitats de la carretera de la serra de Tramuntana

Consell de Mallorca i la Delegació del Govern a les Illes Balears se reuneixen amb les entitats de la carretera de la serra de Tramuntana

(23/03/2022)

  • La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la delegada, Aina Calvo, han presidit avui capvespre la trobada telemàtica per fer balanç de les mesures de reforç de la seguretat viària a la Ma-10.
  • La reunió ha comptat amb la participació del conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern, Llorenç Mas, i el batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà.
  • El 2021 en aquesta via van ser denunciats 530 motoristes –un 40% més que l’any anterior- als quals se'ls varen retirar en conjunt 355 punts del carnet de conduir.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, han presidit avui capvespre una reunió telemàtica amb les entitats de la Ma-10 per tal de fer balanç de les mesures principals adoptades a la carretera de la serra de Tramuntana per reforçar-ne la seguretat viària. Aquestes mesures consisteixen a la homogeneïtzació del límit de velocitat a 60 kilòmetres per hora i la instal·lació de senyals verticals i marques viàries de prohibició d'avançament, dirigides especialment en el col·lectiu de motoristes, per tal d'evitar conductes de risc per part d'alguns conductors i millorar la convivència entre els usuaris de la Ma-10 i els veïns dels municipis de la Serra.

D’altra banda s’han reforçat els controls i la ubicació de radars mòbils. Com a resultat, s’ha constatat un augment de prop del 40% en el nombre de denúncies sobre motocicletes i una baixada de la sinistralitat en aquest punt. En concret, el 2021 van ser denunciats 530 motoristes, als quals se'ls varen retirar en conjunt 355 punts del carnet de conduir, mentre que a l’any anterior un total de 323 motoristes van ser denunciats, amb la consegüent pèrdua d’un total de 309 punts. La majoria de les denúncies a la Ma-10 són per excés de velocitat.

Cal recordar, a més, que a partir de l’entrada en vigor, aquesta setmana, de la nova Llei de Trànsit i Seguretat Viària no es pot superar la velocitat màxima permesa en més de 20 km/h per avançar altres vehicles. D’altra banda, des del mes de gener i fins a principis de març, l’operatiu especial de la Comandància de la Guàrdia Civil a les Illes Balears a la serra de Tramuntana ha inspeccionat 292 motocicletes en 39 punts de control. Les sancions imposades són per velocitat excessiva, circular sense retrovisor, avançaments antireglamentaris o tubs d’escapament modificats.

Evitar conductes incíviques

La presidenta del Consell de Mallorca ha ressaltat l’efecte positiu que han tingut aquests canvis en matèria de seguretat viària perquè «hem donat resposta a una reivindicació històrica dels veïnats de la zona pel que fa a la seguretat, reducció de la perillositat i a la problemàtica que els provoca el renou de les motocicletes que circulen per aquesta via i han servit perquè es produeixin menys incompliments, ja que la gran majoria dels conductors les respecten», ha dit. Catalina Cladera ha afegit que «ara el repte és acabar amb els renous, que provoquen greus conseqüències sanitàries i econòmiques als veïns» i, en aquest sentit, ha avançat que el Consell, en coordinació amb la resta d’administracions implicades, espera enllestir en els pròxims mesos una ordenança comuna per a tots els municipis de la Serra «que permeti fer front a aquest problema amb més garanties».

La Delegada del Govern ha fet una valoració positiva d’aquestes mesures que són, ha dit, el fruit d’una feina de coordinació entre les administracions i les entitats; «gràcies a la seva implementació s’ha aconseguit reduir la velocitat mitjana en aquesta carretera», subratlla Aina Calvo. «Seguirem treballant per reforçar la seguretat a la Ma-10, aconseguir que se’n faci un ús més adequat i evitar que s’hi produeixin conductes incíviques», ha afegit.

La reunió telemàtica ha comptat amb la participació del conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern de les Illes Balears, Llorenç Mas; el batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà, el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, i representants de les entitats Tramuntana XXI, Indignats Ma-10 i el GOB.

Reforç dels controls

El 2021 va ser l’any amb menys accidents a la carretera de la serra de Tramuntana, amb un total de 29. Així mateix, també va ser l’any amb menys víctimes per sinistre de trànsit; se’n comptabilitzaren 37 de diferent consideració. El 2020 es van produir 38 víctimes d’accident a la Ma-10 i el 2019 varen ser 56 accidentats.