Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell de Mallorca i Govern de les Illes Balears signen un conveni que permetra instal·lar parades d'autobús intel·ligents a Mallorca

Consell de Mallorca i Govern de les Illes Balears signen un conveni que permetra instal·lar parades d'autobús intel·ligents a Mallorca

(25/10/2016)

Les parades intel·ligents permetran informar en temps real dels serveis dels autobusos TIB, i a la vegada de l’actualitat turística i cultural més destacada. Aquesta iniciativa forma part del projecte Smart Island Mallorca.

La consellera de Modernització i Funció Pública, Carmen Palomino, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons han signat un conveni per desenvolupar el projecte que preveu la implantació de parades intel·ligents en el transport públic regular per carretera, i que forma part de la iniciativa “Smart Island Mallorca”. 
L’acord suposa desenvolupar, per part del Consorci de Transport de Mallorca, les aplicacions i serveis destinats a millorar la informació cap a l’usuari a les parades dels autobusos TIB. La tecnologia ja està desenvolupada per part del Consorci i suposarà informar en temps real de la ubicació dels busos, de la parada de pas i dels avisos del servei.

Segons Palomino, "aquest conveni és la passa necessària per dur a terme la part del projecte Smart Island Mallorca que fa referència a les parades dels busos. És una de les iniciatves del projecte que rebrà quasi 9 milions d'euros per a modernitzar Mallorca". 

A la vegada, el Consell de Mallorca oferirà informació turística, cultural i d’interès general a les parades intel·ligents.
En el projecte que ha redactat el Consorci de Transports de Mallorca, s’especifica que els pals intel·ligents a les parades de bus de Mallorca disposaran de dues pantalles d’informació dinàmica. A una sortiran els horaris de pas de la línia o línies de bus a la qual pertany la parada, i a l’altra hi haurà informació més detallada del servei del TIB combinada amb els esdeveniments d’interès general relacionats amb l’activitat turística i cultural. 
El pals, que tindran el subministrament elèctric a través de panells solars, disposaran d’una zona interactiva per a telèfons mòbils on, a través dels codis QR i NFC, es donarà informació en temps real del TIB. Les parades disposaran, com fins ara, d’informació estàtica dels horaris i les línies de bus.

El Consorci de Transports de Mallorca és, a través d’aquest acord, el responsable de la instal·lació de les parades, de la posada en marxa i de l’aplicació (applications programming interface), que permetrà el dinamisme de la informació del transport públic interurbà per carretera, de la informació d’interès general i de la interacció amb l’usuari.
Actualment, hi ha unes 900 parades implantades a Mallorca per les més de 100 línies de busos TIB que operen a l’estiu. El Consorci ha localitzat unes 200 parades que podrien desenvolupar el projecte de parada intel·ligent. S’han prioritzat les parades en funció del nombre important d’usuaris i de si estan ubicades en zones turístiques, i també s’han valorat espais naturals d’alt valor ecològic, rutes senderistes o de mercats tradicionals, entre d’altres.

El nombre final de parades intel·ligents que es desenvoluparan dependrà de la partida econòmica que es destini al projecte d’Smart Islands Mallorca, un pla global que lidera el Consell de Mallorca i en el qual s’inclouen diferents accions, com és el cas de les marquesines intel·ligents de parades de bus.
La iniciativa s’inclou dins el conveni d’ajudes per a la convocatòria d’illes intel·ligents de l’Agenda Digital per a Espanya.
Les millores en la informació a l’usuari s’inclouen en la estratègia del Pla de Viatgers que ha impulsat la Conselleria en aquesta legislatura. L’estratègia de millora preveu actuacions en diferents àmbits que, a part de la comunicació amb l’usuari, també inclouen aquestes millores als equipaments de les parades, canvis al sistema tarifari i més oferta de serveis. Les mesures s’aniran aplicant de forma progressiva per arribar a l’any 2019 amb una nova xarxa TIB d’alta qualitat.